Igor Mekina

 |  Svet

»Z nami ravnajo kot z živalmi«

Shaker Aamer, zadnji britanski zapornik v ameriškem zaporu Guantánamo na Kubi, je uspel iz svoje zaporniške celice spregovoriti z novinarji ameriške televizijske postaje CBS

V Guantanamu je zaprt že enajst let in to kljub protestom britanske vlade. »Povejte svetu resnico…prosim, utrujeni smo. Ali nas boste pustili umreti v miru – ali pa povejte svetu resnico. Naj svet sliši, kaj se nam dogaja,« je po poročanju britanskega Guardiana dejal Aamer v oddaji CBS-a z naslovom 60 minut. »Narediti ne moremo niti pol metra, ne da bi bili povezani z verigami. Tako se ravna z živalmi,« je dejal Shaker Aamer. Da je sploh lahko spregovoril za medije, je po oceni organizacij za človekove pravice kriv strah vojske in države pred mediji oziroma njihova ocena, da bi vsaj v tem primeru škoda, ki bi nastala zaradi cenzure Aamerjevih besed za najbolj popularen ameriški novičarski program, bistveno presegla korist, ki bi jo lahko država imela od cenzure Aamerjevih izjav.

Položaj Shakerja Aamerja je še toliko bolj nenavaden prav zato, ker je britanski državljan, torej državljan države, ki je bila tesna zaveznica ZDA v njeni vojni proti terorizmu. V preteklosti so imele ameriške oblasti v nekem trenutku zaprtih celo 14 državljanov Velike Britanije, danes pa je Aamer še edini britanski državljan v Guantanamu. Kljub temu, da je v zaporu že vse od leta 2002 pa vse do danes ni bil obtožen nikakršnega kaznivega dejanja. Še bolj nenavadno je to, da britanski politiki vse doslej niso uspeli prepričati ameriških oblasti v Aamerjevo izpustitev in vrnitev v Veliko Britanijo.

Britanski zunanji minister William Hague se je v zvezi s tem velikokrat pogovarjal s svojim ameriškim kolegom – vendar brez uspeha. Tiskovni predstavnik britanskega zunanjega ministrstva je kljub temu dodal: »Aamerjev primer ostaja visoko na listi prednostnih nalog britanske vlade in ZDA bomo še naprej sporočali, da želimo, da ga čim prej izpustijo in vrnejo v Veliko Britanijo. Predsednik se je vprašanja Aamerja dotaknil med obiskom predsednika Obame v Severni Irski meseca junija… Prepričani smo, da britanska vlada razume resnost britanske zahteve. Odločitev glede izpustitve Aamerja pa v vsakem primeru ostaja v rokah vlade ZDA.«

Aamer ima sicer stalno prebivališče prijavljeno v južnem Londonu, kjer živi tudi njegova soproga s štirimi otroki. Ameriška vlada je doslej že večkrat zagrozila, da bo Aamerja, četudi bi se morda odločila za izpustitev, v tem primeru poslala v Savdsko Arabijo, svojo zaveznico, kjer je bil Aamer sicer tudi rojen. V tem primeru pa je zelo verjetno, da bi Aamer končal v savdijskem zaporu. Aamer je medijem uspel sporočiti, da so ga v zaporu v letalskem oporišču Bagram v Afganistanu mučili ameriški in britanski obveščevalci, na osnovi njegovih z mučenjem pridobljenih priznanj pa so ga tudi označili za »ključno osebo Al Kaidine mreže v Veliki Britaniji«, ki naj bi bila odgovorna za več ubojev. Aretirali so ga v Kabulu leta 2001 in obtožili, da je vodil enoto talibanov ter da naj bi se je srečal tudi z Osamo bin Ladnom. Shaker je vse te obtožbe zanikal in trdil, da je bil z družino v Afganistanu zato, ker je delal kot prostovoljec.

Clive Stafford Smith, direktor organizacije Reprieve je dejal, da je oddaja CBS-a gledalcem dala »redek in šokanten« vpogled v dogajanje v Guantanamu. »Vsi v zaporu, tako stražarji kot zaprti, zelo trpijo dan za dnem. Obama mora izpolniti svojo obljubo in zapreti zapor, Shaker Aamer pa se mora vrniti k svoji družini v Veliko Britanijo, za kar David Cameron trdi, da si želi tudi sam.« Ameriško sodišče je tokrat tudi prvič dovolilo, da so stanje Aamerja ocenili neodvisni zdravniki. Vendar je Shaker Aamer samo eden od 164 zaprtih v taborišču na Kubi, kjer jih ameriške oblasti zadržujejo brez kakršnihkoli obtožb že od začetka vojne proti terorizmu. Vsi ti priporniki so že dobile dovoljenje varnostnih služb za izpustitev s strani ameriških oblasti, kljub temu pa zaradi pravno nejasnega položaja in statusa še naprej ostajajo zaprti, kar je v nasprotju s številnimi mednarodnimi konvencijami.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.