|  Družba

Z Movembrom proti moškemu raku

Rak prostate najpogostejši rak pri moških - Movember tek: dobrodelna akcija z brki za promocijo boja proti temu zahrbtnemu raku

Brki bodo znova postali simbol boja proti raku na prostati.

Brki bodo znova postali simbol boja proti raku na prostati.
© movembertek.si

November je mesec, posvečen osveščanju o raku prostate. Ta oblika raka je med moškimi v porastu in je najpogostejši rak med moškimi. Pulz šport za promocijo boja proti raku na prostati, s simbolično gesto puščanja brkov v znak podpore, danes, 23. novembra, organizira tek po Ljubljani v okviru dobrodelne akcije Movember. Tovrstno akcijo so v Sloveniji prvič izvedli lansko leto (v Mladini smo o tem fenomenu prvič poročali decembra 2010) in privabili kar lepo število ljudi. Na štartu oziroma cilju bo možno kupiti Movember značke za simbolično ceno 1€, celoten znesek, pa bo doniran gibanju Movember.

Letos bodo v o organizaciji Pulz športa znova pripravili tek, katerega namen ni tekmovanje, ampak zabavno druženje ter spodbujanje raziskav proti raku na prostati. Na teku bodo vse, ki nimajo svojih brkov, opremili z umetnimi in izvedli osemkilometrski tek po ljubljanskih ulicah. Brki bodo znova postali simbol z višjim pomenom, podobno kot je rožnata pentlja simbol boja proti raku dojk

Po podatkih iz registra raka je leta 2010 v Sloveniji za rakom prostate na novo zbolelo 1267 moških, umrlo pa jih je 361. Več kot polovica bolnikov zboli v starosti 60-74 let, pred 50. letom je bolezen izjemno redka. Petletno relativno preživetje bolnikov, zbolelih za rakom prostate, je bilo v letih 2005-2009 91-odstotno, navajajo na Onkološkem inštitutu (OI). Bolniki imajo na voljo dve vrsti zdravljenja, kirurško ter zdravljenje z obsevanjem, med drugim brahiradioterapija.

Kot izpostavljajo na OI, se v Sloveniji za zdravljenje z obsevanjem odloča izjemno malo bolnikov, manj kot 10 odstotkov, medtem ko sta v ZDA in nekaterih evropskih državah ti obliki zdravljenja približno izenačeni. Razlog za to je, da bolniki ponavadi ne dobijo neke celovite informacije o možnostih zdravljenja. Pri nas namreč ni uroloških centrov, kot jih poznajo ponekod v tujini, kjer bi dobili celostno obravnavo in tudi vse informacije na enem mestu.

Prav zato so se na OI odločili bolnikom ponuditi več javno dostopnih informacij o zdravljenju z obsevanjem pri raku prostate. Pripravili so že brošuro o tem, razmišljajo tudi o spletni strani na to temo. Brošura združuje vse pomembne informacije, ki naj bi bile v pomoč bolnikom pri zdravljenju z obsevanjem. Dostopna je tudi na spletnih straneh inštituta.

Radioterapevti na OI izpostavljajo, da k njim na zdravljenje prihajajo predvsem moški, starejši od 75 let in z več pridruženimi boleznimi. Razlog za to je po njihovih besedah predvsem, da starejši težje prenašajo kirurške posege, zato jim urologi ponavadi svetujejo radioterapijo. Bolniki, pri katerih bi bila radioterapija učinkovitejša od kirurškega zdravljenja, pa na OI ne napotijo. Nekateri bolniki so zato prikrajšani za optimalno zdravljenje, opozarjajo.

Oblika obsevanja, s katero med drugim zdravijo rak prostate, je brahiradioterapija. Pri slednji vire sevanja vstavijo direktno v tumor ali njegovo neposredno bližino in s tem povzročijo njegov propad. Glavna lastnost brahiradioterapije je, da sevanje vpliva na zelo omejeno območje v bližini vstavljenih virov, obsevanost in poškodba zdravih tkiv, ki so od virov oddaljeni, pa je nizka. Prednosti brahiradioterapije so še kratek čas in hitro okrevanje po posegu.

Pri kirurškem zdravljenju je od negativnih učinkov več urinske inkontinence, kar pa se pri večini sčasoma popravi, ter težav z erekcijo. Pri radioterapevtskem zdravljenju pa se pojavljajo prehodne težave pri odvajanju blata. Za preventivo pred raki urogenitalnega trakta, med katere spada tudi rak prostate, je pomemben predvsem zdrav življenjski slog z nekajenjem, vzdrževanjem normalne telesne teže in primerno telesno dejavnostjo, poudarjajo na OI. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.