|  Svet

Merklova že tretjič prisegla

Nemčija je danes dobila novo črno-rdečo vlado, ki bo državo vodila tretjič v zgodovini. Po izvolitvi v bundestagu, kjer je prejela prepričljivo podporo, je na položaj kanclerke tretjič zaporedoma prisegla Angela Merkel. Sledila je prisega njene 14-članske ministrske ekipe, ki se je popoldne že sestala na prvi seji. Merklova je tretji mandat začela z veliko podporo s strani strank velike koalicije. Pri izvolitvi v bundestagu je prejela toliko glasov, kot še noben kancler doslej.

Za predsednico Krščansko demokratske unije (CDU) je glasovalo 462 od 621 prisotnih poslancev, kar pomeni skoraj tričetrtinsko večino. Zadostovala bi absolutna večina v 630-članskem parlamentu, torej 316 glasov. Kljub temu ji kar nekaj poslancev iz črno-rdečega tabora ni namenilo glasu podpore. Skupaj namreč konservativci (CDU/CSU) in socialdemokrati (SPD) v bundestagu zasedajo 504 sedeže. 150 poslancev je glasovalo proti, devet se jih je vzdržalo, opozicija, ki jo sestavljajo Levica in Zeleni, pa ima skupaj 127 poslancev. Merklovi tako glasu podpore ni namenilo najmanj 32 poslancev iz strank vladne koalicije.

59-letno političarko je po izvolitvi na položaj imenoval nemški predsednik Joachim Gauck, nakar je prisegla v parlamentu. Pri tem je tako kot kasneje vsi ministri uporabila tudi frazo 'Tako mi Bog pomagaj', ki jo je sicer mogoče izpustiti. S prostora za obiskovalce je prisego spremljala tudi njena mati. Njenega soproga Joachima Sauerja tako kot ob obeh njenih predhodnih prisegah ni bilo v parlamentu. Gauck je nato v svoji uradni rezidenci na gradu Bellevue imenoval tudi njeno ministrsko ekipo, pri čemer je v luči velikih izzivov, kot sta evrska kriza in demografske spremembe, dejal, da potrebuje Nemčija stabilno in sposobno vlado. Ministri so nato prisegli v parlamentu.

CDU v novi vladi poleg kanclerskega položaja zaseda še pet ministrskih položajev. Finančni minister je ostal Wolfgang Schäuble, Ursula von der Leyen je prevzela obrambni resor, Thomas de Maiziere bo vodil notranje ministrstvo, Hermann Gröhe ministrstvo za zdravje, Johanna Wanka pa je ostala ministrica za izobraževanje. CSU je prevzela vodenje treh resorjev. Na čelu ministrstva za promet in digitalno infrastrukturo je Alexander Dobrindt, minister za kmetijstvo je postal Hans-Peter Friedrich, minister za gospodarsko sodelovanje in razvoj pa Gerd Müller.

Ministri iz vrst socialdemokratov vodijo šest resorjev. Predsednik stranke Sigmar Gabriel je postal podkancler in novi "super minister" za gospodarstvo in energijo, na čelo zunanjega ministrstva se je vrnil Frank-Walter Steinmeier, ki je položaj zasedal že med letoma 2005 in 2009. Barbara Hendricks vodi ministrstvo za okolje, Andrea Nahles je prevzela ministrstvo za delo in socialne zadeve, Manuela Schwesig ministrstvo za družino, Heiko Mass pa pravosodno ministrstvo. Nova koalicija se je že lotila dela. Popoldne se je sestala na ustanovni seji. Merklova bo na prvi obisk v tujino v novem mandatu v sredo odšla v Francijo, kamor jo bo spremljal tudi zunanji minister Steinmeier.

Konservativci in socialdemokrati so dogovor o koalicijski pogodbi dosegli 27. novembra po petih tednih pogajanj. Merklova jih je s SPD začela potem, ko je na septembrskih volitvah uniji CDU in CSU za las ušla absolutna večina v bundestagu, njihovim dotedanjim koalicijskim partnerjem, liberalcem (FDP) pa ni uspelo preseči praga za vstop v parlament. Velika črno-rdeča koalicija je pred tem Nemčiji pod vodstvom Merklove vladala že v letih 2005-2009, pod vodstvom kanclerja Kurta Georga Kiesingerja (CDU) pa med letoma 1966 in 1969. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.