|  Politika

Kriminalisti zaključili pri Kalohu

Dejan Kaloh

Kdo ga ne bi: Dejan Kaloh
© Marko Pigac

Kriminalisti so končali s hišno preiskavo pri sodelavcu portala Politikis Dejanu Kalohu, so potrdili na Policijski upravi Ljubljana. Med preiskavo niso pridržali nikogar. Po navedbah Kalohovega odvetnika Borisa Marčiča so policisti zasegli računalnike in telefone. Predmet preiskave je bila objava tajnih podatkov o finančni preiskavi zakoncev Janša. Kot so še pojasnili na ljubljanski policijski upravi, policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Hišno preiskavo so opravljali ljubljanski kriminalisti na podlagi odredbe pristojnega sodišča iz Ljubljane, in sicer zaradi sumov storitve kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva. Marčič je po preiskavi povedal, da policisti niso zasegli kakšnih posebnih dokumentov, so pa odnesli računalnike in telefone. Potrdil je tudi, da so bili predmet preiskave dokumenti o finančni preiskavi zakoncev Janša in pokojnega Jožeta Zagožna, ki jih je spletni portal Politikis objavil novembra lani. Kriminaliste naj bi zanimale informacije o žvižgaču s tožilstva.

Na dogodek so se danes odzvali tudi v SDS in med drugim zapisali, da levičarska oblast "z zlorabo državnih institucij nadaljuje z ustrahovanjem neodvisnih medijev". "Nazadnje smo take metode videli maja 1988, ko je tajna komunistična policija aretirala Janeza Janšo," so dodali. Z omenjeno odredbo naj bi preiskovalci v tajnosti preiskali in nato morebiti odvzeli premoženje nezakonitega izvora. Lotili naj bi se predvsem premoženja, transakcij in na sorodnike prenesenega premoženja prvaka SDS Janeza Janše in Zagožna, tudi v povezavi s primerom Patria.

Tožilec specializiranega državnega tožilstva Stanislav Pintar naj bi namreč sumil, da imata omenjena večje premoženje, kot pa so bili njuni prihodki v zadnjih 13 letih. Objavljen dokument je sicer razburil tako pristojne organe kot politiko, ki so vsi obsodili zlasti odtekanje zaupnih informacij. Na specializiranem tožilstvu so nato priznali, da preiskava poteka, a da objavljeni dokument ni pristen, Janša pa je odredbo označil za nezakonito.

Kaloh je preiskavo za portal Politikis komentiral z navedbami, da se je Slovenija danes očitno vrnila v 80. leta, ko so se izvajale hišne preiskave po medijih, vse to pa da se je počelo z razlogom zastraševanja. Meni, da tožilstvo išče na napačnem koncu. Zato generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju predlaga, naj žvižgača išče v vrstah tožilstva. V odredbi za hišno preiskavo so, tako Kaloh, navedli obstoj suma izdaje tajnih podatkov.

To je po njegovi oceni nesmiselno, saj dokument, ki ga je objavil Politikis, ni imel oznake zaupno. Drugi nesmisel v odredbi je, da naj bi Politikis originalno odredbo za finančno preiskavo prepisal z namenom zakritja izvora, je pojasnil Kaloh. "Nihče seveda ni ničesar prepisoval, zakrili so se samo osebni podatki iz predmetne odredbe, kar smo po zakonu tudi dolžni storiti," je navedel. Kriminalisti so sicer delo opravili "relativno korektno", je dodal Kaloh in napovedal še, da bo Politikis nadaljeval s svojim delom. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.