|  Svet

Na Dunaju množični protest proti plesu skrajne desnice

Na Dunaju se je minulo noč po poročanju medijev zbralo okoli 10 tisoč ljudi, ki so izražali nasprotovanje plesu, ki so ga v palači Hofburg priredili avstrijski svobodnjaki (FPÖ), nanj pa je bilo povabljenih več znanih skrajnih desničarjev iz vse Evrope. Policija je pridržala 14 ljudi.

Sedemnajst aktivistov in štirje policisti so bili v neredih poškodovani, nastalo pa je tudi za več deset tisoč evrov gmotne škode, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po podatkih avstrijske televizije se je zbralo okoli 10.000 protestnikov, po oceni policije pa 6000. Med protestniki so bili tako mladi kot starejši in celo nekaj oseb, ki so preživele holokavst.

Za red je skrbelo okoli 2000 policistov, ki so okoli palače vzpostavili tamponsko območje, poostreni varnostni ukrepi pa so veljali tudi širše v mestu. Vodja FPÖ Heinz-Christian Strache in drugi povabljeni gostje so tako uspeli nemoteno priti v palačo.

Ples, ki se je razvil iz zabave združenja študentov skrajne desnice, je potekal v zimski palači avstrijskih cesarjev, v Hofburgu. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.