Darja Kocbek

 |  Svet

Krizno žarišče se seli na Pacifik

Kitajska, Indija in Rusija največje naročnice vojaške industrije

Svetovne sile na veliko kupujejo novo orožje. Rusija, Kitajska in Indija so v zadnjem času najbolj povečale svoje vojaške proračune in to bodo predvidoma počele tudi v prihodnjih letih. Tudi nekatere države iz Bližnjega vzhoda sodijo med tiste, ki se naglo oborožujejo. Hkrati ZDA in evropske države svoje vojaške proračune zmanjšujejo. Kljub temu so ZDA imele v letu 2013 s 582 milijardami dolarjev še zmeraj daleč največji proračun.

Kitajska je bila s 139 milijardami dolarjev na drugem mestu in Rusija z 69 milijardami dolarjev na tretjem mestu. Med evropskimi državami je imela največji vojaški proračun še vedno Velika Britanija, ki se je z zneskom 59 milijard dolarjev uvrstila na četrto mesto svetovne lestvice. Kot poroča Frankfurter Allgemeine Zeitung, so Kitajska, Indija in Rusija največje naročnice vojaške industrije, iz Bližnjega vzhoda ta industrija dobiva največ naročil od Savdske Arabije in Omana. Države na Pacifiku postajajo glavni trgi za vojaško industrijo, to je tudi območje, ki bo po oceni izvedencev za vojaške zadeve postalo globalno krizno žarišče, kar nakazujejo spori med Kitajsko in Japonsko zaradi nenaseljenih otokov v Vzhodnokitajskem morju, ki jim Japonci pravijo Senkaku, Kitajci pa Djaodžu.

Vojaški proračun Kitajske bo leta 2015 dosegel okrog 160 milijard dolarjev, kar je 10 milijard dolarjev več od proračunov Velike Britanije, Francije in Nemčije skupaj, pravi Fenella Mc Gerty, specialist za Azijo pri strokovni reviji Janes. Da bo lahko posodobila svojo oborožitev in sledila tempu Kitajske, bo Rusija svoj vojaški proračun do leta 2016 povečala do 44 odstotkov, ocenjujejo pri tej reviji. Podobne spremembe na vojaškem trgu ugotavlja tudi Inštitut za mirovne študije Sipri iz Stockholma.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.