|  Družba

»Homoseksualnost povzročata 'naključno parjenje' in potreba po denarju«

Obama opozarja Ugando zaradi zakona proti homoseksualcem

Ameriški predsednik Barack Obama je v nedeljo ugandskega kolega Joverija Musevenija v javnem pismu pozval, naj ne podpiše novega zakona, ki kriminalizira homoseksualnost in grozi z dosmrtnih zaporom za določena homoseksualna dejanja. Obama je sporočil, da bi podpis zakona "zapletel odnose med državama".

Ugandski parlament je zakon proti homoseksualcem sprejel že decembra lani in Museveni je doma pod velikim pritiskom, da ga podpiše. Od zunaj pa je pod pritiskom, naj tega ne stori. Museveni je minuli teden sporočil, da bo zakon podpisal, vendar ni znano, kdaj bo to storil. "ZDA podpirajo temeljne svoboščine in univerzalne človekove pravice in verjamejo, da je potrebno z vsemi enako ravnati. Zato sem globoko razočaran, ker bo Uganda kmalu sprejela zakon o kriminalizaciji homoseksualnosti. Potrditev zakona bo zapletla naše odnose z Ugando, ki jih cenimo," je sporočil Obama iz Kalifornije, kjer je preživel konec tedna.

"Zakon bo pomenil ne le žalitev in nevarnost za homoseksualno skupnost Ugande, ampak bo korak nazaj za vse prebivalce države ter slabo znamenje za zaveze države glede zaščite človekovih pravic doma," je sporočil Obama in dodal, da bo zakon prav tako tudi korak nazaj za vse, ki so po svetu zavezani svobodi, enakopravnosti in človekovim pravicam.

Na podlagi spornega zakona, bi lahko homoseksualce v Ugandi obsodili na dosmrtno ječo, dosmrtni zapor pa je predviden tudi za druga "huda" homoseksualna dejanja, kot so ponavljajoči se homoseksualni spolni odnosi med odraslimi, z mladoletniki, partnerji, okuženi z virusom HIV, in spolni odnosi z invalidi. Museveni zakona ni podpisal, ker smatra, da obstajajo boljši načini zdravljenja te "anomalije". V pismu parlamentu je med drugim zapisal, da homoseksualnost povzročata "naključno parjenje" in potreba po denarju. Po predsednikovih besedah pa ženske privlačijo lezbijke zaradi "spolnega pomanjkanja" in njihovega neuspeha pri tem, da bi si našle soproga.

Najboljše zdravilo za homoseksualnost je po mnenju Musevenija izboljšanje gospodarstva te afriške države, je njegovo pisanje povzel ugandski časnik Daily Monitor. "Ključno vprašanje pri homoseksualnosti je, kaj narediti z nenormalno osebo? Ga/jo ubijemo? Ga/jo zapremo ali drugače obvladamo?" se je predsednik spraševal v pismu. "Tudi z ostro zakonodajo bodo preprosto skrivoma nadaljevali s prakticiranjem homoseksualnosti iz koristoljubnih razlogov," trdi Museveni.

Čeprav Museveni odlaša s podpisom zakona, je več kot očitno, da ni ravno naklonjen pravicam istospolno usmerjenih. "Anomalije ne moreš označiti kot alternativne usmerjenosti. Možno je, da so zahodne družbe z naključnim parjenjem ustvarile veliko nenormalnih oseb," je zapisal in dodal, da nekateri postanejo homoseksualci iz koristoljubnosti ali v primeru lezbijk zaradi pomanjkanja seksa z moškimi.

Homofobija je v Ugandi, kjer se vedno bolj širi fundamentalistično evangeličanstvo, zelo razširjena, homoseksualci pa se soočajo z nadlegovanjem in grožnjami z nasiljem. ZDA pa so največji donator pomoči Ugandi. Pomoč zadnja leta znaša okoli 400 milijonov dolarjev na leto. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.