|  Politika

Umrl dr. Franc Zagožen

Nekdanji poslanec SLS Franc Zagožen

Nekdanji poslanec SLS Franc Zagožen
© Marko Jamnik

Ponoči je v 72. letu starosti umrl Franc Zagožen, idejni oče predhodnice SLS, Slovenske kmečke zveze, je sporočil predsednik SLS Franc Bogovič. Zagožen kot ponosen Slovenec, ki je vedno znal delovati v dobro slovenske družbe, po pisanju Bogoviča ostaja "navdih in smerokaz za prihodnje politično delo SLS". Zagožen je bil kmet, agronom, genetik, profesor, poslanec DZ, vodja poslanske skupine SLS, predsednik stranke, zlasti pa "POLITIK z velikimi črkami, saj je na prvo mesto vedno postavljal ljudi in državo, nikoli sebe," je poudaril predsednik SLS.

Za SLS Zagožnovo slovo po pisanju Bogoviča pomeni veliko izgubo. V srcih njihovih članov ostaja zapisan kot človek, ki je še v času nekdanjega socialističnega sistema in enopartijske vladavine znal navdihniti in povezati mlade kmete, študente in somišljenike. Z njimi pa je slovenska pomlad dobila zagon za demokratizacijo, ki je peljala k osamosvojitvi Slovenije in ustanovitvi samostojne slovenske demokratične države.

Sožalje Zagožnovi družini je že izrazil predsednik republike Borut Pahor. Poudaril je, da je Slovenija izgubila enega najpomembnejših sodobnikov slovenske demokratizacije in osamosvojitve. "Skozi vse svoje življenje in bogat politični opus je Franc Zagožen izkazoval občudovanja vredno moralno integriteto," Pahorjeve besede povzemajo v uradu predsednika republike.

Franc Zagožen je bil pobudnik in idejni oče Slovenske kmečke zveze (SKZ), ki se je leta 1990 preimenovala v Slovensko kmečko zvezo - Ljudsko stranko ter dve leti pozneje v Slovensko ljudsko stranko. Od 1992 je Zagožen vodil glavni odbor SLS in poslansko skupino. Po združitvi SKD in SLS spomladi 2000 v novo stranko SLS+SKD Slovenska ljudska stranka je bil eno leto njen predsednik. (STA, mh)