Darja Kocbek

 |  Družba

Vedenjske težave šolarjev z mobilci

So mobilni telefoni krivi za vse večje težave šolarjev s koncentracijo?

Različne tuje študije so pokazale, da otroci in mladostniki, ki veliko uporabljajo mobilni telefon, lahko postanejo asocialni ali agresivni, tudi depresivni.

Različne tuje študije so pokazale, da otroci in mladostniki, ki veliko uporabljajo mobilni telefon, lahko postanejo asocialni ali agresivni, tudi depresivni.
© Tomaž Lavrič

Šolarji so med najbolj pogostimi uporabniki mobilnih telefonov, še posebej odkar je prek njih mogoče pošiljati tudi elektronsko pošto in se priklopiti na Facebook. V Švici so se znanstveniki odločili ugotoviti, ali so te naprave krive, da ima vse več šolarjev težave s koncentracijo in so mladi vse manj družabni. V študiji HERMES (Health Effects Related to Mobile Phone use in Adolescents) je od junija 2012 sodelovalo 439 šolarjev, piše časopis 20 minuten.

Ti šolarji v povprečju s svojim telefonom na dan 2 minuti telefonirajo, pošljejo 20 kratkih sporočil in so 40 minut priključeni na splet. Da jih vsaj enkrat na teden ponoči zbudi klic ali pisk telefona, ker so dobili kratko sporočilo, je priznalo 20 odstotkov vprašanih. Kaj to pomeni za mlade? Obstajajo namreč domneve, da so otroci in mladostniki lahko posebej občutljivi na sevanje mobilnih telefonov, ker se njihovi možgani še vedno razvijajo. Žarki zato, ker imajo manjše glave kot odrasli, globlje prodirajo v njihove možgane. »Ugotoviti hočemo, ali sevanje mobilnih telefonov vpliva na obnašanje, zdravje ali zmožnosti učenja mladih,« razlaga vodja študije Martin Röösli z inštituta za trope in javno zdravje v Baslu.

Različne tuje študije so namreč pokazale, da otroci in mladostniki, ki veliko uporabljajo mobilni telefon, lahko postanejo asocialni ali agresivni, tudi depresivni. Nemška študija s 1498 otroki in 1524 mladostniki je pokazala, da z izpostavljenostjo sevanju naraščajo težave z vedenjem. Sedem odstotkov otrok in pet odstotkov mladostnikov, ki so sodelovali v nemški študiji, je kazalo nenormalno vedenje. Danci so izvedli študijo s 13.000 otroki, ki je pokazala, da imajo 7-letniki pogosteje težave, če je njihova mati med nosečnostjo uporabljala mobilni telefon. Še bolj izrazita je bila povezava, če so otroci sami imeli mobilni telefon.

Martin Röösli je kljub temu skeptičen: »Na podlagi teh študij ni mogoče ugotoviti, ali sevanje mobilnih telefonov povzroča težave z vedenjem ali pa mladi, ki imajo težave z vedenjem, pogosteje telefonirajo.« Švicarji so čakali podatke od raziskave HERMES tudi zato, ker imajo v razpravi predlog o uvedbi brezžičnega omrežja v šole. Zaradi svaril o sevanju v učilnicah združenje učiteljev predlaga, da bi raje ostali pri žičnih omrežjih, če bi se dvomi glede brezžičnih omrežij izkazali za upravičene. Je pa res, da so žična omrežja manj prilagodljiva in poučevanja brez elektronskih pripomočkov danes ni več.

V nekaterih mestih po Evropi so brezžična omrežja v šolah že izključili. V Švici to predlaga predsednik interesne skupine Elektrosmog Gigaherz Hans-U. Jakob. »Oglasili so se nam starši otrok, ki zaradi brezžičnih omrežij niso postali le nervozni, ampak tudi hudobni,« pojasnjuje. Najbolj občutljivi otroci so morali k pediatrom, ki so jim predpisali ritalin.

Raziskava HERMES je pokazala, da je sevanje enako v šolah z in brez brezžičnega omrežja, ker otroci večino svojega časa na dan ne preživijo v šoli. Glavna obremenitev je sevanje od mobilnih telefonov in baznih postaj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.