|  Politika

Boruta Pahorja državotvorni podvigi

Pahor zanikal pritiske glede poslovnih odločitev

Priznam, da sem zastavil svoj vpliv, da so se zganile nekatere institucije, da bi lahko prišlo do dokončanja del.

"Priznam, da sem zastavil svoj vpliv, da so se zganile nekatere institucije, da bi lahko prišlo do dokončanja del."
© Borut Peterlin

Predsednik republike Borut Pahor je zanikal, da je izvajal pritisk glede sprejemanja poslovnih odločitev. S tem se je odzval na nekatere današnje izjave nekdanjega predsednika uprave NKBM Matjaža Kovačiča pred preiskovalno komisijo DZ. V Pahorjevem uradu pa priznavajo, da je v okviru pristojnosti opravil številne pogovore o pomembnejših projektih. V uradu predsednika republike menijo, da je to, da Pahor pritiskov ni izvajal, razvidno tudi iz odgovora nekdanjega prvega moža Nove Kreditne banke Maribor na današnji seji preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu. So pa v Pahorjevem uradu zapisali, da je ta kot predsednik vlade v okviru svojih pristojnosti opravil številne pogovore o poteku izvajanja pomembnejših projektov, kar je tudi večkrat javno povedal. Spomnili so na njegov nastop v DZ 23. septembra 2010, ko je med razpravo o interpelaciji takratnega ministra za šolstvo in šport med drugim povedal, da se je s projektom gradnje Stožic ukvarjal več kot Lukšič. Poslancem je v tistem nastopu pojasnil, da gre za državotvoren projekt, ki je bil načrtovan v času konjunkture in za katerega je "tik pred zdajci" zmanjkalo denarnih sredstev za dokončanje.

Nadaljeval je, da se je zato odločil, da bo svoj vpliv, v okviru svojih pristojnosti, zastavil za to, da bi pomagal pri dokončanju projekta. "Priznam, da sem zastavil svoj vpliv, da so se zganile nekatere institucije, da bi lahko prišlo do dokončanja del," je takrat rekel Pahor in dodal, da v enaki meri pomaga tudi drugim županom pri projektih takšnega pomena. Kovačič je danes v pričanju pred preiskovalno komisijo med drugim povedal, da ga je za projekt Stožice klical marsikdo, med drugim Pahor in ljubljanski župan Zoran Janković. Vendar pa je po Kovačičevih ocenah bolj kot to, kdo ga je klical, pomembno, česa politiki niso naredili ali pri čem so naredili še večjo škodo.

"Janković se je kot župan normalno zavzemal za projekt na njemu lasten način. Ampak ni bil tisti, ki bi lahko vplival na našo odločitev," je Kovačič dejal glede pogovora z ljubljanskim županom. Kot je pojasnil, Mestna občina Ljubljana ni bila njihova stranka, šest, sedem let so se trudili, da bi pridobili enoto v centru Ljubljane. "Strašne ljubezni ni bilo," je poudaril. Drugače pa je, "če ti predstavnik tvojega večinskega lastnika položi na srce, da je to za vse pomembno in da bi bilo dobro, če se skuša najti v okviru svojih možnosti rešitev", je pogovor s takratnim premierom Pahorjem opisal nekdanji prvi mož NKBM.

Je pa Kovačič tudi izpostavil, da bi morali opredeliti, ali se bančnik lahko sploh s kom pogovarja in ali to pomeni pritisk oz. tveganje. Kot je dejal, se je pogovarjal z marsikom in marsikdo ga je za kakšen projekt tudi poklical. "Ali je pogovor z ministrom pritisk ali ne? Če pokličejo prve bankirje državnih bank na sestanek na vlado, kjer sta tudi dva ministra, in se razpravlja o tem, kako naj se reši neko družbo, na primer Radeče papir in obdrži delovna mesta?" se je spraševal in ocenil, da tudi v tujini marsikateri projekt 'sprovocira' politika, da omogoči razvoj nekega kraja in novih delovnih mest. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.