|  Svet

S 'tankom' na beneške ulice in trge

Na severu Italije aretirali 24 domnevnih separatistov

Zaseženi doma izdelani tank za invazijo na beneški Trg svetega Marka.

Zaseženi doma izdelani tank za invazijo na beneški Trg svetega Marka.
© ANSA

Italijanske posebne policijske enote so posredovale proti domnevnim separatistom iz severnoitalijanske dežele Veneto. Zaradi suma terorizma so tako aretirali 24 ljudi, še 27 domnevnih separatistov pa preiskujejo. Aretiranim med drugim očitajo, da so izdelali oklepno vozilo, s katerim naj bi izvedli "akcijo" na Trgu svetega Marka v Benetkah. V oklepnik predelan traktor so policisti že zasegli. Državno tožilstvo v Brescii separatistom očita, da si želijo z nasilnimi metodami doseči neodvisnost od Italije ter da nameravajo spodkopavati demokratični red.

Po pisanju Primorskega dnevnika je med aretiranimi domnevnimi separatisti iz Veneta tudi nekdanji poslanec Severne lige in podtajnik na italijanskem zunanjem ministrstvu Franco Rocchetta. Tudi njemu tožilstvo očita nasilno prevratniško rovarjenje proti državi in njeni celovitosti. Rocchetta, ki je eden od ustanoviteljev gibanja Liga Veneta (kasneje se je pridružilo Severni ligi), dobro pozna slovensko manjšino v Italiji. Na prvih evropskih volitvah leta 1979 je preprečil, da bi takratna Lista za Trst zaradi njenih protislovenskih in nacionalističnih stališč pristopila v volilno gibanje narodnih manjšin in avtonomističnih gibanj, v katerem je sodelovala tudi stranka Slovenska skupnost. Rocchetta je v nedavnem telefonskem razgovoru z novinarjem Primorskega dnevnika Sandorjem Tencejem dejal, da imata slovenski in venetski narod marsikaj skupnega, začenši z jezikovnim izvorom. Rocchetta, ki je sicer pred leti polemično zapustil Severno ligo, je v pogovoru z novinarjem dejal, da spletni referendum za odcepitev Veneta od Italije nima nič prevratniškega, sodniki pa so očitno drugačnega mnenja.

Če bo do »pravega« referenduma res prišlo, bo vse skupaj potekalo povsem miroljubno, je dejal še Rocchetta v telefonskem razgovoru. Do odcepitve naj bi v Venetu po njegovem lahko skladno delovali dve oblasti: državna in venetska, s časom naj bi Rim potem prepustil suverenost Benetkam. Neodvisni Veneto naj bi se zgledoval po nekdanji Beneški republiki, je Rocchetta dejal časnikarju Primorskega dnevnika. Rocchetta ima v lepem spominu pokojnega deželnega tajnika Slovenske skupnosti Andreja Bratuža, s katerim je prijateljeval in sodeloval na številnih strankarskih pobudah in prireditvah, v lepem spominu pa ima tudi pokojnega slovenskega senatorja Darka Bratina. »Darko je bil res izjemna osebnost,« je za Primorski dnevnik dejal privrženec neodvisnega Veneta, ki je sedaj v zaporu.

Na referendumu se je za odcepitev od Italije izreklo 89 odstotkov od več kot dveh milijonov prebivalcev Veneta, kolikor jih je na glasovanju sodelovalo. Aretacija Rocchette je naletela na buren odziv v vrstah Severne lige. "Rocchetta je beneški domoljub. Osrednja državna oblast dela veliko napako, ko se proti odcepitvenim težnjam Veneta bori z aretacijami," je ogorčenje izrazil evropski poslanec Severne lige Mario Borghezio. Državni tožilec iz Brescie Tommaso Bounanno je sicer medtem že zagotovil, da ni povezave med aretacijami domnevnih separatistov in Severno ligo. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.