Almedina Lozić

 |  Družba

Dropbox v boj proti piratom

Dropbox datoteke preverja le takrat, ko jih želi uporabnik deliti z drugimi, ne pregleduje pa datotek v zasebnih mapah.

Dropbox datoteke preverja le takrat, ko jih želi uporabnik deliti z drugimi, ne pregleduje pa datotek v zasebnih mapah.
© Arhiv Mladine

Pred časom je uporabnik spletne shrambe Dropbox tvitnil, da mu je ta preprečila pošiljanje neke datoteke in kmalu po tem se je razvedelo, da lahko Dropbox že dlje časa onemogoči pošiljanje gradiva, ki je avtorsko zaščiteno. Tu gre predvsem za filme, skladbe in digitalne knjige. Imetniki avtorskih pravic paš ne želijo, da bi bilo njihovo gradivo prosto dostopno, po drugi strani pa Dropbox ne sme posegati v pravico do zasebnosti. Zato so se odločili, da bodo preprečili le deljenje tistih datotek, za katere lahko z gotovostjo trdijo, da so avtorsko zaščitene.

Za ugotavljanje spornih vsebin uporabljajo sejalne algoritme, ki datotekam filmov, skladb in knjig izračunajo unikatno identifikacijsko oznako. Tako ima vsaka datoteka svojo oznako, ki jo nato primerjajo s spiskom datotek, ki jim jih posredujejo lastniki avtorskih pravic. Na ta način lahko preverijo, ali gre za gradivo, ki ga ni dovoljeno deliti z drugimi uporabniki, ne da bi v resnici vedeli, za kakšno vsebino gre.

Dropbox datoteke preverja le takrat, ko jih želi uporabnik deliti z drugimi, ne pregleduje pa datotek v zasebnih mapah. Če sistem najde datoteko, je ne dovoli deliti naprej, a je ne izbriše iz uporabnikovega Dropboxa. Sistemu preverjanja se je sicer mogoče izogniti tako, da datoteko malenkostno spremenimo in Dropboxovi roboti je ne bodo zaznali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.