|  Svet

Fotografije, ki naj bi dokazovale prisotnost ruske vojske v Ukrajini

BBC

Ameriško zunanje ministrstvo je objavilo fotografije, ki naj bi dokazovale, da so oboroženi separatisti na vzhodu Ukrajine dejansko pripadniki ruske vojske ali ruskih obveščevalnih služb. Gre za najnovejši ameriški poskus spodbijanja trditev Moskve, da ne podpira proruskih separatistov. Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Jen Psaki je poudarila še, da prisotnost ruskih sil nakazujejo tudi fotografije mednarodnih medijev. Več>>

Na njih je videti posameznike in "znake povezav med Rusijo in nekaterimi oboroženimi skrajneži na vzhodu Ukrajine," je še dejala Psakijeva in dodala, da so to le najnovejši dokazi vpletenosti Rusije. Na fotografijah naj bi bilo pet različnih ruskih agentov. Na eni fotografiji je bradati vojak ruskih posebnih enot med konfliktom v Gruziji leta 2008 in nato še letos v ukrajinskem Slavjansku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Na vzhodu Ukrajine so proruski separatisti zasedli vladna poslopja v najmanj desetih mestih. Poveljnik sil zveze Nato v Evropi Philip Breedlove je nedavno izrazil dvom, da so tovrstne zasedbe spontano izvedli proruski aktivisti. Prejšnji teden je ruski predsednik Vladimir Putin prvič priznal, da so bile ruske vojaške sile prisotne na polotoku Krim pred izvedbo referenduma o priključitvi Rusiji, ki je nato uspel. Hkrati pa je zanikal, da bi bili ruski vojaki aktivni na vzhodu Ukrajine. ZDA in EU Moskvi očitajo, da podžiga nemire na vzhodu Ukrajine ter s tem išče izgovore za posredovanje in priključitve regij na vzhodu Ukrajine, podobno kot v primeru Krima. (sta, bbc)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.