Sejem ničevosti

V prispevku »Sejem ničevosti. Darko Horvat med londonsko konservativno elito« avtor povzema članke angleškega časnika The Guardian, ki govorijo o seznamu gostov na donatorski večerji britanske konservativne stranke, ki je potekala leta 2013. Avtor prispevek zaključi z navezavo na dogajanje doma. Bralca in zainteresirano javnost bom morda razočaral, saj se bom vzdržal komentiranja, ker namreč menim, da bi sleherni odgovor na navedbe tujih novinarjev, pa naj bo samo navedba, da ne držijo, potreboval dodatno razlago in umestitev v konkretno okolje, ki je bralcu gotovo tuje in povečini neznano. Moje pisanje bo tako namenjeno navedbam o mojem vplivu na delovanje Faktor banke in navedbam o dolgovih do domačih bank.

Naj uvodoma pojasnim, da nikdar nisem obvladoval Factor banke. Res je, da sem bil član nadzornega sveta, vendar je tudi res, da sem kot član nadzornega sveta odstopil. Moj odstop pa se je dogajal v času, ko nihče ni mogel vedeti, da se bo banka znašla v današnjem položaju, saj je banka poslovala z dobičkom. Kako se je zgodba banke razvijala od mojega odstopa kot člana nadzornega sveta banke, predvsem pa zakaj se je tako končala, je piscu neznanka.

Odgovor na navajanja o mojih dolgovih in dolgovih mojih nekdanjih družb do slovenskih bank potrebuje kratek predgovor. Iz Slovenije sem se odselil leta 2002 in takrat začel s prodajo mojih posrednih lastniških udeležb. Večino naložb sem prodal takoj, zadnja prodaja pa se je zgodila leta 2007. Tako že nekaj časa v Sloveniji nimam naložb, na usodo družb, ki so bile v moji neposredni ali posredni lasti, pa seveda nimam vpliva. Ker je od tega minilo toliko časa, pa bi razpravljanje o moji odgovornosti za dolgove in stanje družb, ki so bile v moji posredni ali neposredni lasti oziroma sem v teh družbah imel delež, neresno.

Takšne povezave so iskanje grešnega kozla. Ker iskanje grešnega kozla ni novinarstvo, sklepam, da gre preprosto za diskreditacijo, zato mi na tem mestu ne preostane drugega, kot da bralca napotim na članek Darko Horvat ni več lastnik Aktivinega imperija, ki je leta 2006 izšel v časniku Dnevnik in je v celoti dostopen na spletnem portalu Dnevnika.

Glede mojih dolgov do domačih bank, bančnih preiskavah in Factor banki, tako lahko samo ponovim, da nobena posredno ali neposredno povezana družba nima dolgov do slovenskih, niti tujih bank in nobena slovenska ali tuja banka me ne terja. O dogajanjih v tujini in mojem delu v tujini pa ne bom razlival črnila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.