TK, STA

, 08:00  |  Politika

Kdo bo novi gospodarski minister?

© Borut Krajnc

Premier Miro Cerar aktivno išče novega ministrskega kandidata za vodenje gospodarskega resorja. V javnosti se že pojavljajo namigi o potencialnih namigih, a kabinet premierja in stranka SMC o možnih kandidatih ne želita govoriti. Več>>

Kot smo poročali, je Jožef Petrovič nepreklicno odstopil z mesta ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo v petek, ko je v javnosti završalo zaradi njegove vloge v dogovorih DZS, Mladinske knjige trgovine in Extra Lux pri prodaji pisarniškega materiala javni upravi. Odstopil naj bi zato, da bo lahko dokazal, da ni storil dejanj, ki se mu očitajo v medijih.

V državnem zboru so dejali, da še niso prejeli Cerarjevega obvestila o odstopu ministra Petroviča. Predsednik vlade mora sicer v skladu s poslovnikom državnega zbora o odstopu ministra pisno obvestiti predsednika državnega zbora najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne izjave ministra o odstopu, v roku sedmih dni pa mora biti obvestilo o odstopu uvrščeno na dnevni red seje državnega zbora. Ministru funkcija preneha šele, ko je državni zbor na seji obveščen o odstopu.

V javnosti so se pojavili namigi, da utegne gospodarski resor spet prevzeti nekdanji gospodarski minister Metod Dragonja, član izvršnega odbora zdaj opozicijske stranke ZaAB. Nazadnje se je kot možen kandidat za novega gospodarskega ministra omenjal tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Janko Burgar.

Namestnica vodje poslanske skupine SMC Lilijana Kozlovič je dejala, da v stranki dogodek obžalujejo, vendar je pohvalno, da je minister takoj odstopil in omogočil, da vlada lahko naprej dela nemoteno. Kozlovičeva je na namige o morebitnem imenovanju Dragonje za ministra odvrnila, da se bo predsednik vlade pravilno odločil, pri čemer je po njenih besedah cilj, da za to funkcijo izbere kompetentno osebo. Predsednik koalicijske stranke SD Dejan Židan je dejal, da gospodarski resor pripada kvoti SMC, za SD pa je pomembno, da ga vodi kompetenten in učinkovit minister.

Vlada bo v prihodnjih dneh najverjetneje ostala tudi brez ministrice za razvoj, strateške projekte in kohezijo Violete Bulc, v primeru da postane evropska komisarka. Pričakovati je, da se bo DZ z odstopom Petroviča in verjetnem imenovanju Bulčeve za evropsko komisarko seznanil na isti seji, verjetno prihodnji teden.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.