Darja Kocbek

, 08:00  |  Svet

Smo res na pragu nove hladne vojne?

Nekdanji voditelj Sovjetske zveze Mihael Gorbačov je v soboto posvaril, da je svet zaradi ukrajinske krize na pragu nove hladne vojne. Zaupanje med Rusijo in Zahodom se je v zadnjih mesecih porušilo. Svetovalec za investicije Mike Mish Shedlock pa je prepričan, da se je nova hladna vojna že začela. Trapaste sankcije ZDA in Evrope pod vodstvom ameriškega predsednika Baracka Obame ter predlogi senatorja Johna McCaina in drugih so dokaz za to.

ZDA spet nimajo pojma, ko je treba predvideti globalne odzive na njihovo slabo zunanjo politiko. Gorbačovovi izjavi, da je povsem prepričan, da ruski predsednik Vladimir Putin ščiti ruske interese bolje kot kdor koli drug, ni kaj očitati. ZDA prav nič ne zanima, kaj je v najboljšem interesu katere druge države. Druge države morajo prav tako ščititi svoje interese in to tudi počnejo. ZDA morajo to razumeti in znati oceniti posledice svojih odločitev. Posledice njihovega ukrepanja v Iraku, Ukrajini in Libiji so hude. Tudi Iran je na tem krovu.

Ko so se ZDA začele vmešavati v notranje zadeve Ukrajine, so zbudile ruskega medveda. Grožnja, da se bo Ukrajina lahko pridružila zavezništvu Nato kljub prejšnjim obljubam, da se to ne bo zgodilo, in pomoč pri zrušitvi ukrajinske vlade pod vodstvom Viktorja Janukoviča je bila preveč, da bi Rusija to lahko pogoltnila.

ZDA ni všeč priključitev polotoka Krim Rusiji in državljanska vojna, zaradi katere Ukrajina razpada na dva dela, a same so si to skuhale, opozarja Shedlock. Kljub temu, da je bilo strmoglavljenje Janukoviča protiustavno in so bile izredne volitve popolna goljufija, so jih ZDA priznale. Hkrati pa ne priznavajo volitev na Krimu in zadnjih volitev, ki so jih na vzhodu Ukrajine izvedli uporniki, označile so jih za »protiustavne«. Zakaj? Zakaj so prve volitve v interesu ZDA, druge pa ne? To je vse, kar bi bilo treba izvedeti.

Na podlagi norega načrta, da bodo »Rusiji dale lekcijo«, so ZDA uvedle sankcije in enako so prepričale tudi bedake v Evropi. Dejstvo je, da te sankcije ne učinkujejo. Dejansko je Rusija dala ZDA lekcijo, a ZDA so preneumne, da bi se od nje kaj naučile. Sankcije povzročijo padec trgovine, kar prizadene obe strani, pa maščevanje, ki prav tako prizadene obe strani. Sankcije povečajo podporo voditelju sankcionirane države, povečajo možnosti za vojno, ko se gospodarski pritiski dovolj povečajo.

Zdaj bi še republikanski senator John McCain v Vzhodni Evropi namestil rakete in poslal orožje v Ukrajino ter zaostril sankcije proti Rusiji. Komu bi to zapravljanje davkoplačevalskega denarja koristilo poleg McCainovim pajdašem v vojaški industriji? Je McCain tako brez pameti, da bi zmogel razumeti, da je postavitev raket v Vzhodni Evropi in pošiljanje orožja Ukrajini slab predlog? Druga možnost je, da ga posledice sploh ne zanimajo in tretja, da dobro ve, kaj počne in hoče več vojn ne glede na ceno. Shedlock se nagiba k možnosti, da je zaradi posledic ujetništva v Vietnamu brez pameti, a o tem je vsekakor mogoče razpravljati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.