Tamara Kajtazović, STA

, 07:30  |  Politika

Erjavec moral pojasniti postopek imenovanja veleposlanika v Vatikanu

© Borut Peterlin

Zunanji minister Karl Erjavec je moral premierju Miru Cerarju pojasnjevati navedbe domnevno spornega postopka imenovanja veleposlanika v Vatikanu. Erjavec je predsedniku vlade zagotovil, da je postopek potekal povsem zakonito, vendar Cerar od ministrstva za zunanje zadeve zahteva še pisno pojasnilo.

Erjavec je po sestanku dejal, da je Cerar pojasnila zahteval, »ker mediji vrtijo to zgodbo, češ da je postopek nepravilen«. Navedbe Erjavca obtožujejo, da naj bi razveljavil že dva razpisa in razpis nato priredil za Tomaža Kunstlja. Kunstelj je namreč položaj kandidata za veleposlanika zasedel šele na tretjem razpisu, potem ko so bili razpisni pogoji spremenjeni tako, da se ni več zahtevalo znanja italijanščine, ampak le znanje angleškega in drugega tujega jezika na višji ravni.

Ministrstvo je sicer pojasnilo, da je komisija za pripravo mnenja predstojniku po obravnavi kandidatov na prvem in drugem razpisu predlagala, da se razpis ponovi. »Komisija je ocenila, da glede na zelo specifično in subtilno delovno mesto, med prijavljenimi ni kandidata, ki bi ga komisija lahko brez zadržkov predlagala predstojniku kot najprimernejšega kandidata za imenovanje za vodjo predstavništva RS pri Svetem sedežu v Vatikanu,« so dejali. Kunstelj je sicer pri prvih dveh razpisih vodil razpisno komisijo za vodjo položaja, za katerega je zdaj glavni kandidat. Pri tretjem razpisu se je kot kandidat izločil iz obravnave, so zagotovili na ministrstvu.

Erjavec pa je poudaril, da je zunanji minister tisti, ki se odloči, ali bo predlagal kandidata za veleposlanika v potrditev vladi ali ne. »Na podlagi dveh razpisov sem se odločil, da ne bom predlagal nikogar, ker je veleposlaništvo pri Svetem sedežu eno najbolj pomembnih in ocenjujem, da potrebujemo osebo, ki ima veliko izkušenj, tudi veleposlaniške,« je še poudaril Erjavec in zatrdil, da tudi ni problem, da veleposlanik Kunstelj ne govori italijanskega jezika, saj so v Vatikanu uradni jeziki tudi drugi. Kunstelj je sicer izkušen karierni diplomat, ki je na ministrstvu zaposlen od leta 1993 in je bil med drugim generalni sekretar na ministrstvu, vodja kabineta ministra, šef diplomatskega protokola in veleposlanik v Kanadi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.