Tamara Kajtazović, STA

, 08:00  |  Politika

Sviz napoveduje demonstracije

Branimir Štrukelj

Branimir Štrukelj
© Borut Peterlin

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) za 3. december načrtuje demonstracije v Ljubljani. Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je potrdil, da so shod že prijavili policiji, izvedli pa ga bodo, če vlada ne bo umaknila predlaganih posegov v normative v šolstvu.

Odločitev, ali bodo šolniki izvedli demonstracije pred vlado, bi lahko dokončno sprejeli v tednu dni, ocenjuje Štrukelj. Prepričan je, da bi ukrepi na področju izobraževanja, predvideni v interventnem zakonu, ki ga je vlada v presojo poslala občinam, pomenili odpuščanja.

Občinam poslani osnutek interventnega zakona, ki ga je pripravilo ministrstvo za javno upravo in po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja še ni medresorsko usklajen, vključuje več predlogov na področju vzgoje in izobraževanja. Posegel bi v zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, zakon o osnovni šoli ter zakon o vrtcih, in sicer v delih, ki se dotikajo šolskih okolišev, statusa osnovnih šol, brezplačnega prevoza v šolo in vrtcev.

Zakon med drugim predvideva, da bi lahko občina začasno zaradi zagotovitve uravnoteženja občinskega proračuna število otrok v oddelku dodatno povečala za dva otroka. Če po veljavni zakonodaji vzgojiteljevo delo z otroki v okviru polnega tedenskega delovnega časa ne sme presegati 30 ur, delo pomočnika vzgojitelja pa 35 ur, bi z interventnim zakonom vzgojiteljevo delo v oddelkih prvega starostnega obdobja določili pri 32,5 ure in v oddelkih drugega starostnega obdobja pri 35 urah, delo pomočnika vzgojitelja pa pri 36 urah tedensko. Če ima osnovna šola manj kot devet oddelkov, bi se po osnutku zakona morala spremeniti v podružnično, razen če je to edina osnovna šola na območju lokalne skupnosti. Občina pa bi morala podružnično osnovno šolo ukiniti, če bi ta imela manj kot 14 učencev oziroma na obmejnih problemskih območjih manj kot pet učencev

Štrukelj je tako izrazil zahtevo, da vlada na seji obravnava vprašanje interventnega zakona. Vlada o tem ni sprejela nobenega sklepa, je pa razpravljala o pogajalskem procesu s sindikati javnega sektorja glede varčevalnih ukrepov. Koprivnikar je po seji vlade zagotovil, da bodo v prihodnjih dneh pripravili nove predloge ukrepov in obenem priznal, da strani še zdaleč nista usklajeni. Štrukelj je ocenil, da so signali s seje vlade slabi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.