TK

 |  Politika

Združena levica se ne strinja z rezi v predlogu rebalansa proračuna

© Borut Krajnc

Poslanec Združene levice (ZL) Luka Mesec je v svojem govoru na drugi redni seji DZ o predlogu rebalansa proračuna izpostavil, da predlog rebalansa nadaljuje trend, v katerem za stroške krize plačuje predvsem revni in srednji sloj. Opozoril je, da predlagani rezi v rebalansu zopet obremenjujejo najšibkejši sloj in uničujejo javni sektor, rezi v investicijsko potrošnjo pa zavirajo pozitivne gospodarske trende, ki so se v zadnjem letu pojavili. 

Kot je poudaril Mesec, so sredstva za ministrstvo za zdravstvo v predlogu rebalansa zmanjšana za 10 odstotkov. »Vlada se na primer ni obotavljala zmanjšati sredstev za zagotavljanje zdravstvenega varstva za ljudi brez obveznega zdravstvenega zavarovanja. Medtem pa recimo ni našla rezerv na področju obrambe, kjer je izdatke celo povečala za 1,7 %, med drugim tudi za nakup orožja in vojaške opremo,« je dejal Mesec.

V Združeni levici so nezadovoljni tudi z varčevanjem pri šibkejših. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so recimo zmanjšana sredstva za podprogram Kreiranje delovnih mest, s katerim se omogoča zaposlovanja težje zaposljivih. Tudi sredstva za Podporo zaposlovanju in rehabilitaciji invalidov in za izenačevanje možnosti za invalide so manjša.

Predlog rebalansa znižuje tudi sredstva za nadomestila za brezposelnost, in sicer za 19 odstotkov. »Očitno vlada ne ve, kakšen problem je brezposelnost v Sloveniji. V Mariboru znaša 14,8%, v Murski Soboti 17,8% in v Trbovljah, kjer so včeraj v likvidacijo poslali TET s 160 zaposlenimi, pa je že zdaj na Zavodu za zaposlovanje prijavljenih 4468 iskalcev zaposlitve,« je opozoril Mesec.

Mesec je bil kritičen tudi do rezov v investicije. Rebalans zmanjšuje investicijske odhodke za 96 milijonov evrov in investicijske transfere za 27 milijonov evrov in po mnenju Meseca sta to trenda, ki Sloveniji zagotovo ne bosta pripomogla na poti iz krize. »Prej obratno - rezi, ki se napovedujejo v rebalansu in rezi, ki jih napovedujete v predlogu proračuna za leto 2015 ne morejo imeti drugačnega učinka kot so ga imeli podobni ukrepi ministra Šušteršiča leta 2011: Slovenijo so potegnili v drugo recesijo,« je dodal.

V Združeni levici zato ne bodo podprli rebalansa. Poudarjajo, da so izgovor za reze še vedno pritiski iz tujine. Mesec je bil do sklicevanja na pritiske iz tujine zelo kritičen: »A v teh časih enostavno ne držijo več. O predlogu rebalansa, ki je le uvertura v drastične reze v letu 2015, se namreč pogovarjamo po tem, ko sta Italija in Francija zavrnili fiskalni pakt EU. Po tem, ko sta dve največji gospodarstvi v Evropi povedali, da škodljivih ukrepov enostavno ne bosta izpolnili in je Evropska komisija to sprejela. To smo že večkrat poudarili, a smo ponavadi dobili odgovor, da si lahko to privoščita 2. in 3. gospodarstvo EU, ne pa mala Slovenija. A tudi to ne drži več: tudi kancler male Avstrije Werner Faymann je nedavno pozive EU k varčevanju zavrnil.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.