Tamara Kajtazović, STA

, 07:30  |  Svet

Slovenija bo sodelovala v novi Natovi misiji v Afganistanu

© Jure Eržen, Delo

Vlada je odobrila sodelovanje Slovenije v novi misiji zveze Nato v Afganistanu, ki bo namenjena urjenju in mentoriranju afganistanskih vojakov. Misija Odločna podpora ne bo bojna, ampak svetovalna. V njej bo sodelovalo do deset slovenskih pripadnikov.

Primarno težišče delovanja slovenskih vojakov bo na območju poveljstva za usposabljanje in svetovanje na zahodu Afganistana pod italijanskim poveljstvom, z možnostjo rotacij. Na tem območju so sicer delovali že v okviru sedanjih sil Isaf, ki pa z 31. decembrom po 13 letih zaključujejo delovanje v državi.

Misija bo svetovalna, namenjena urjenju in pomoči afganistanskim vojakom pri njihovem delu in sprejemanju odločitev, pa tudi pri finančnem vzdrževanju. Uradno se bo začela z novim letom, štela pa bo okoli 12.000 vojakov, od tega skoraj 10.000 ameriških.

Misijo bosta s 1. januarjem prevzela dva slovenska pripadnika, ki sta trenutno že v Kabulu in bosta konec leta z ostalimi zavezniki simbolno zaključila misijo Trajnostna svoboda. Zatem naj bi v naslednjih dneh v Afganistan prišli še ostali člani novega slovenskega kontingenta. Več podrobnosti o slovenskem kontingentu zaenkrat še ni znano, tudi zaradi usklajevanj na ravni Nata, naj bi pa neuradno štel sedem vojakov. Vlada je sicer sklenila, da lahko zaradi mednarodnih obveznosti pride tudi do začasnega povečanja števila pripadnikov Slovenske vojske na misiji Odločna podpora.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.