Tamara Kajtazović, STA

, 07:36  |  Politika

Krčenje pravic v Sloveniji zaradi varčevalnih ukrepov

Odbor Združenih narodov za ekonomske, socialne in kulturne pravice je v sklepnih priporočilih za Slovenijo izrazil zaskrbljenost zaradi vpliva varčevalnih ukrepov na dostop in obseg pravic. Kritična področja nižanja ravni pravic so po mnenju odbora nižanje kakovosti in obsega zdravstvenega varstva in regionalne razlike v dostopu do izobraževanja.

Poleg tega je odbor izpostavil pomanjkljivosti sistema socialnega varstva in socialnih prejemkov, ki ob vse večji revščini v številnih primerih ne omogočajo dostojnega življenja. Odbor je izrazil skrb zaradi vse večje brezposelnosti, manjše varnosti zaposlitve in kršenja delavskih pravic. Slovenijo je pozval tudi k popravi krivic izbrisanim in ureditvi bivanjskih razmer Romov.

Slovenija je bila pozvana, da uredi zakonodajni okvir, ki diskriminira geje, lezbijke, biseksualne in trans osebe. Izboljša pa naj tudi prizadevanja za pravično popravo krivic in ureditev statusa izbrisanih.

Organizacije civilne družbe pozdravljajo priporočila odbora in menijo, da odražajo realno sliko trenutnega stanja v Sloveniji. V sporočilu za javnost navajajo, da so na trend zmanjševanja ekonomskih, socialnih in kulturnih pravic in na številne sistematične in dolgotrajne kršitve teh pravic javnost in sam odbor opozorile tudi v senčnem poročilu, ki so ga odboru posredovale pred njegovim zasedanjem novembra v Ženevi.

V Ekvilib Inštitutu, ki je bil koordinator priprave senčnega poročila, državo pozivajo, da začne uresničevati priporočila odbora. Ta so po njihovih besedah pomemben poziv vladi, da se »sooči z realnostjo na področju človekovih pravic, da začne resno in zavzeto uresničevati svoje obveznosti ter da končno v ospredje pred vse ostale interese postavi dostojanstvo ljudi in njihove pravice«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.