TK, STA

 |  Politika

Renata Brunskole imenovana za generalno sekretarko Rdečega križa Slovenije

© Borut Krajnc

Potem ko je Renato Brunskole, nekdanjo poslanko in županjo, glavni odbor Rdečega križa Slovenije (RKS) izbral za kandidatko za novo generalno sekretarko organizacije, jo je sedaj na funkcijo imenoval tudi zbor članov RKS. Kandidacijska komisija Rdečega križa je sicer že novembra med trinajstimi kandidati za generalnega sekretarja na razgovor najprej povabila pet kandidatov, vendar je na predstavitev pred glavnim odborom spustila samo Renato Brunskole.

O tem, da je le nekdanja poslanka dobila možnost, da svojo vizijo vodenja humanitarne organizacije predstavi širšemu vodstvu, je pisal Denis Vičič v Mladini.

Zbor članov je na seji med drugim odločil tudi, da bo do zbora članov v sredini prihodnjega leta funkcijo podpredsednice ob Ireni Nečemer opravljala še Nataša Pirc Musar. Brunskoletova je pojasnila, da pri imenovanju Pirc Musarjeve sama ni imela pristojnosti, saj jo je za podpredsednico do volilnega zbora imenoval zbor članov. Pirc Musarjeva bo na na tej funkciji v bistvu nadomestila dosedanjega podpredsednika Milana Brgleza, ki je postal predsednik DZ in član vodstva politične stranke in zato s tega mesta odstopil.

Sprejeli so tudi program dela RKS in finančni načrt za prihodnje leto ter obsežnejše spremembe in dopolnitve statuta. Brunskoletova je sicer dejala, da bo sprejeti program dela in finančni načrt lažje komentirala, ko se bo uspela podrobneje seznaniti z vsemi podatki. Poudarila pa je, da bo RKS še naprej aktivno deloval v smeri pomoči potrebnim in nadaljeval vse naloge, ki jih opravlja v okviru javnih pooblastil. Kot je zagotovila, bodo ohranili in nadaljevali vse primere dobrih praks, po katerih je organizacija tudi prepoznavna. Prepričana je, da bo delo potekalo nemoteno. Tako napoveduje, da bo prisluhnila in upoštevala območna združenja, saj ima RKS po vseh državi številčno mrežo skoraj 15.000 prostovoljcev, ki na leto opravijo več kot pol milijona prostovoljskih ur. Želi pa si tudi, da bi se v okviru kabineta predsednika vlade ponovno vzpostavil urad za humanitarno področje.

Brunskoletova pojasnjuje, da v času prijave na funkcijo ni bila članica vodstvenih organov kakšne politične stranke, po imenovanju za generalno sekretarko pa bo iz stranke tudi izstopila. Z RKS je povezana praktično že od otroštva. Prostovoljka in aktivistka RKS je bila že njena mama, pa tudi sama je bila pred nastopom poklicne politične funkcije podpredsednica RK Metlika. Zato novo funkcijo jemlje kot nadgradnjo svojega že dosedanjega sodelovanja v okviru organizacije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.