Tamara Kajtazović

 |  Družba

Slabe izkušnje z neomejenim dopustom

© Arhiv Mladine

Potem ko so podjetja kot sta Virgin in Netflix pred nekaj leti požela navdušeno odobravanje javnosti zaradi uvedbe politike neomejenega dopusta za zaposlene, so jim sledili številni drugi. Vendar se ta politika ni izkazala za učinkovito pri vseh.

Mathias Meyer iz berlinskega tehnološkega startupa Travis CI opisuje izkušnjo svojega podjetja, potem ko je dve leti nazaj uvedlo politiko neomejenega dopusta. Kot pravi, niso želeli omejevati zaposlenih pri tem, koliko časa si vzamejo za dopust, prav tako pa niso zapisovali, koliko prostih dni so si vzeli – sicer pa zaposlenih tudi niso aktivno spodbujali, da si vzamejo proste dni. Imeli so torej politiko neomejenega dopusta.

Zagovorniki neomejenega dopusta so prepričani, da taka politika implicira zaupanje do zaposlenih in tako spodbuja njihovo odgovornost. Prav tako naj bi bili zaposleni manj nervozni, saj si lahko vzamejo toliko prostega časa, kot ga potrebujejo. Vsak posameznik potrebuje različno količino časa za počitek, zato je taka politika bolj prilagodljiva.

Vendar pa Meyer pravi, da je bila politika neomejenega dopusta v njihovem podjetju neuspešna. »Ko si sam šef svojega dopusta, se lahko zgodita dve stvari: ali pozabiš nanj, ali pa nisi prepričan, koliko prostih dni je dejansko sprejemljivo vzeti,« razlaga. Prvi primer se zdi še posebej za mlada podjetja sicer zaželen – ali res? Ravno nasprotno - na tak način zaposleni postanejo nesrečni in pregorijo. Tudi v drugem primeru prihaja do podobnega zaključka: zaposlenim bo nerodno iti na dopust, saj ne bodo želeli biti tisti, ki so izkoristili največ prostih dni. Tako bo ekipa izčrpana in nezadovoljna. V njihovem podjetju je prihajalo tudi do tega, da so imeli ljudje na dopustu občutek, da morajo kaj narediti od doma. »Podjetje se mora naučiti, da funkcionira tudi ko kdo manjka, ne glede na to, kako pomembna je njegova vloga,« je prepričan.

»Pri politiki neomejenega dopusta si ljudje dejansko vzamejo manj časa zase – to pa se slavi kot uspeh, ker naj bi imeli zaposleni več odgovornosti,« je do zgrešene politike in njenih rezultatov kritičen Meyer.

Kako so torej rešili težavo v njihovem podjetju? Sprejeli so politiko minimuma dopusta. Vsi zaposleni morajo sedaj imeti najmanj 25 dni plačanega dopusta na leto. Če si želijo vzeti več prostih dni, jim to dovolijo. »Uveljavitev politike neomejenega dopusta je lahko za podjetje strup, ker nima določene spodnje meje sprejemljivih prostih dni, ko se zaposleni osredotočijo na počitek in družino. Kot podjetje vaša naloga ni, da ljudi prisilite, da imajo čim manj prostih dni, ampak jim morate omogočiti dobro ravnotežje med življenjem in delom,« opozarja Meyer.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.