Tamara Kajtazović

 |  Svet

Predvajanje filma o Kim Džong Unu umaknjeno

Te dni bi se moral začeti predvajati film Sony Pictures z naslovom Intervju, v katerem CIA najame dva TV voditelja in producenta, da izvedeta atentat na severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Vendar se to ne bo zgodilo. Po vrsti groženj s terorističnimi napadi, računalniških vdorov in kraje osebnih podatkov zaposlenih družbe Sony Pictures, se je podjetje odločilo, da predvajanje filma umakne.

O tem, zakaj se Kim Džong Un povsem upravičeno boji Intervjuja, je pisal že Marcel Štefančič Jr. v zadnji številki Mladine. Kot pravi, je severnokorejski vodja »v Intervjuju, ki v Ameriki starta šele 25. decembra, videl brutalni podaljšek ameriške zunanje politike in Cie, načrt za njegovo likvidacijo, celo vojno napoved. Zagrozil je s »strahovito« in »neusmiljeno« retaliacijo, če holivudski studio Sony filma ne umakne.«

Kot piše Simon Fowler na BBC-ju, so prvi znaki severnokorejskega nezadovoljstva prišli že junija, ko se je pojavil filmski napovednik za Intervju. Severnokorejsko zunanje ministrstvo je namreč na Belo hišo naslovilo pismo, v katerem je zapisalo, da je film terorističen in »vojno dejanje«. S temi obtožbami so naslovili tudi pritožbo na Organizacijo združenih narodov. Ameriški vladi so zagrozili s posledicami, »kriminalce, ki se norčujejo iz severnokorejskega vodje in so zagrešili sovražna dejanja proti Severni Koreji«, pa bodo kaznovali v skladu z zakonom, so zapisali.

Tovrstno dogajanje bi se zdelo kot dobra promocija filmu – če ne bi konec novembra prišlo do vdora v računalniški sistem Sonya, v katerem je bilo izpuščenih več informacij občutljive narave - šlo naj bi za precej očitno, čeprav uradno nepotrjeno maščevalno dejanje Severne Koreje. Kasneje je več ameriških kinodvoran prejelo grožnje s terorističnim napadom, če bi predvajali film Intervju družbe Sony Pictures, zato so predvajanje ena za drugo odpovedale. Posledično je tudi družba Sony Pictures predvajanje filma Intervju zaenkrat umaknila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.