Tamara Kajtazović

 |  Svet

12 mrtvih v napadu na francoski časopis

V pisarni satiričnega tednika Charlie Hebdo v Parizu je prišlo do oboroženega napada, zaradi katerega je francoska vlada povišala varnostno ogroženost na najvišjo stopnjo. Trije zamaskirani moški s kalašnikovkami so v streljanju ubili 12 ljudi, tudi glavnega urednika in tri znane ilustratorje. Gre za časopis, ki je bil leta 2011 že napaden zaradi kontroverznih objav o islamu in Mohamedu.

Kot poroča The Guardian, je francoski predsednik François Hollande streljanje označil za teroristični napad. Napadalci so še vedno na begu, Francija pa je že poostrila varnostne ukrepe. Šlo naj bi za najbolj smrtonosen napad v Franciji od leta 1961, ko so desničarji, ki so želeli ohraniti Alžirijo francosko, bombardirali vlak in pri tem ubili 28 ljudi.  

Julian Borger je za Guardian dejal, da ima Charlie Hebdo dolgo zgodovino norčevanja iz islama, zaradi česar so jim že grozili – vendar se je revija odzvala s še bolj kontroverznimi vsebinami, pri čemer je »kljubovala omejitvam verske občutljivosti in politične korektnosti«. Novembra 2011 je bila na njihove pisarne odvržena bomba, in sicer kot odziv na posebno številko revije, katere »gostujoči urednik« je bil prerok Mohamed, revija pa je bila poimenovana »Charia Hebdo«. Na naslovnici je bila karikatura Mohameda, ki bralcem grozi »s stotimi udarci biča, če ne umrejo od smeha«. Bombni napad je popolnoma uničil pisarne, prav tako pa so osebju grozili s smrtjo in vdrli na spletno stran revije. Manj kot leto dni po napadu na pisarne je revija objavila še več karikatur Mohameda. Francoska vlada jih je takrat pozvala, da vsebin ne objavi, ko pa se je uredništvo revije vseeno odločilo za objavo, je vlada zaprla veleposlaništva in šole v dvajsetih državah zaradi strahu pred povračilnimi ukrepi.

Po poročanju BBC-ja je bil zadnji tvit revije karikatura vodje Islamske države, Abu Bakra al-Bagdadija. BBC-jev dopisnik Frank Gardner je dejal, da napad ni bil čisto nepričakovan - z objavo serije karikatur, ki so jih nekateri muslimani smatrali za žaljive, so postali tarča islamskih skrajnežev. Glavni urednik revije Stephane Charbonnier je prejel vrsto smrtnih groženj in je živel pod policijsko zaščito. 

Na napade so se odzvali voditelji po vsem svetu, soglasno ga je obsodil tudi Varnostni svet OZN. Generalni sekretar OZN Ban Ki Mun je dejal, da gre za »neposreden napad na temelj demokracije, na medije in svobodo izražanja«. Predsednik slovenske vlade Miro Cerar je napad označil kot nezaslišano teroristično dejanje, uperjeno proti svobodi medijev, eni ključnih civilizacijskih pridobitev.

Svetovna javnost izraža solidarnost do žrtev tudi na družbenih omrežjih, in sicer z napisi »Je suis Charlie« (Jaz sem Charlie).