Borut Mekina

 |  Mladina 4  |  Politika

V čigavem imenu?

Zakaj je predsednik vlade postavil špekulativni kapital pred državo?

Premier Miro Cerar je pred volitvami napovedoval revizijo privatizacijskih postopkov.  Zdaj ga bolj skrbi, kaj si o njegovih političnih potezah mislijo finančni trgi.

Premier Miro Cerar je pred volitvami napovedoval revizijo privatizacijskih postopkov. Zdaj ga bolj skrbi, kaj si o njegovih političnih potezah mislijo finančni trgi.
© Borut Krajnc

Privatizacijskih postopkov ni več mogoče zaustaviti zaradi »zavez, danih na evropski ravni«, so minuli teden povedali v strankah SMC in Desus. Javili so se tudi neimenovani viri iz evropske komisije, ki naj bi RTV Slovenija povedali, da so »priporočila državam, ki jih predlaga komisija in sprejmejo države članice, pravno zavezujoča in komisija mora kot varuh pogodb zagotoviti njihovo izvajanje«. Tudi nam je predstavništvo evropske komisije v Ljubljani pojasnilo, da so pri gospodarskem upravljanju priporočila komisije »pravno zavezujoča za vse države članice EU«. Slovenija naj bi se, sodeč po tem, glede privatizacije tako rekoč mednarodnopravno obvezala. Nismo dali samo zgolj obljub – podpisali smo pakt. Le eno vprašanje še ostaja: Zakaj potem preostale evropske države teh tako imenovanih »pravno zavezujočih« priporočil ne izpolnjujejo?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Igor Masten, Sašo Polanec, Ljubljana

    Peticija dvoličnežev

    Novinar Borut Mekina je v zapisu Peticija dvoličnežev zapisal, da sva v peticiji za privatizacijo podprla nasprotovanje pisanju fiktivnih študij za državna podjetja, drugače pa naj bi ravnala v preteklosti sama, saj naj bi za družbo Vzajemna v letu 2009 napisala fiktivno študijo v višini preko 300 tisoč EUR. Te zapisane laži ne morejo biti dlje od resnice, kar bi novinar zlahka preveril pri naju ali Vzajemni. Več

  • Borut Mekina, Mladina

    Peticija dvoličnežev

    Ekonomista dr. Igor Masten in dr. Sašo Polanec sta v točki 1. svojega odziva na moj zapis o dvoličnih podpisnikih peticije za privatizacijo zapisala, da niti osnov ne poznam in da zavarovalnica Vzajemna ni državno podjetje, „temveč zasebna zavarovalnica v lasti zavarovancev,“ in da bi lahko v Mladini „osvojili vsaj osnove ZGD.“ Bralce bi zaradi objektivne informiranosti radi obvestili, da položaja Vzajemne „ZGD,“... Več