Politična odločitev

Ustavno sodišče je odločilo, da se vse osnovne šole v celoti enako financirajo z javnimi sredstvi, če so v javni ali pa v zasebni lasti, ker gre za »javno storitev«, ki je »obvezna«.

Dvoumno je že dejstvo, da je »obvezno« osnovno šolsko izobraževanje lahko raznovrstno, saj kje pa je potem ta »obveznost«, in kdo ter po kakšnih kriterijih ima možnost izbire? Osnovno šolstvo je v Sloveniji organizirano prav zaradi obveznosti kot »mreža«, in to tudi prostorska! Za primerno naselitveno zaledje je predvidena, locirana in organizirana posamezna osnovna šola ali podružnica. Trajnostni prostorski razvoj terja racionalno razporeditev in prometno – trajnostno dostopnost posamezne storitve (tudi izobraževanja) na način, da čim manj obremenjuje okolje – torej naseljenost ter njena storitvena mreža morata biti medsebojno racionalno in okoljsko vzdržno organizirani – planirani in izvedeni (vključno s trajnostno naravnanim prometnim režimom in modelom predvsem peš dostopnosti, kjer je mogoče).

Izrednost lokacij za obvezno osnovno šolstvo je dopustna samo za »posebne šole«, kamor hodi populacija otrok s posebnimi (zdravstvenimi ali duševnimi) potrebami, in ki so izjemno locirane vzporedno mreži javnih osnovnih šol (in nikakor ne »namesto« njih!).

Iz navedenih razlogov izhaja, da morajo biti posamezne redne osnovne šole vsebinsko čim bolj enotno koncipirane, s ciljem ponuditi enako kvaliteto šolanja vsem šolo obveznim otrokom v Sloveniji ter biti razporejene po prostorskem principu.

Tudi privatna iniciativa se mora temu v celoti podrediti, če hoče participirati v mreži obveznega osnovnošolskega izobraževanja ter trajnostnega družbenega, prostorskega in okoljskega razvoja.

Predšolsko varstvo ter šolstvo višjih stopenj sta pa druga zgodba.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.