Igor Mekina

 |  Svet

Hitler iz Kosovske Mitrovice

© vice.com

Novinar spletnega portala Vice je preživel zanimiv dan z Adolfom Hitlerjem. Ne ravno pravim, pač pa z njegovo medijsko inkarnacijo, ki živi, kot je zapisal sam, v Kosovski Mitrovici, mestu »delno priznanega Kosova«, ki je znano po svojih napetostih med albansko in srbsko skupnostjo. »Dodajte k temu še Hitlerjevega dvojnika, ki se bratsko objema s pripadniki mednarodnih sil, pa boste dobili alarmantno visoko dozo ekscentričnosti, kot je to vaš pisec odkril ob nedavnem obisku,« piše Una Hajdari za Vice. Novi »Adolf Hitler« je v resnici 55 let star Emin Gjinovci, veteran Osvobodilne vojske Kosova (OVK), ki se preživlja s svojim veteranskim dodatkom ter denarjem, ki ga dobiva s poziranjem kot »sodobni Hitler«.

Gjinovci ima pri sebi ves čas tudi »Hitlerjev nakit«, kot mu pravi sam, torej različne značke s svastikami, ogrlice s svastikami in seveda tudi izvod knjige Mein Kampf. »Ljudje so me imenovali Hitler že od moje mladosti. Rekli so mi, da sem mu zelo podoben, veliko bolj kot tisti Anglež, ki ga igra v filmih,« pravi Gjinovici in s tem meri na Charlieja Chaplina, ki je Hitlerja igral v Velikem diktatorju. Gjinovici ima pri sebi tudi vizitke s svastikami. Kot je povedal sam, ga ljudje zaradi njegove podobnosti s Hitlerjem zelo radi vabijo na različne družabne dogodke, celo na poroke ali pogrebe, tako »zasebno kot profesionalno«.

»Tudi na pogrebe grem kakor Hitler. Vendar ima to včasih negativen učinek, kajti tisti, ki pridejo žalovati, nehajo jokati in se želijo namesto tega pogovarjati z mano,« pripoveduje Gjinovici. Med pogovorom za Vice se je Gjinovici oblečen in počesan kot Hitler sprehodil po središču Kosovske Mitrovice, ne da bi to pri komurkoli vzbudilo kakšno negativno reakcijo. Nasprotno, veliko ljudi ga je prisrčno pozdravilo, tudi z visoko dvignjeno desnico, kar bi sicer vzbudilo zgražanje v številnih drugih delih sveta. Hitler je v tem mestu tako znan, da so se ob sprehodu tudi mirovniki iz zveze NATO, ki patruljirajo po mestu, radi ustavili in pozdravili kosovskega Hitlerja. »Lahko jih je prepoznati po njihovih uniformah in sprašujem se, če bi ti možje tako toplo pozdravljali Gjinovicija v svojih lastnih državah,« se sprašuje reporter portala Vice. Vendar je Hitlerjev dvojnik prepričan, da z reinkarnacijo Hitlerja opravlja dobro poslanstvo. »Ljudje tukaj me spoštujejo. Vsi me pozdravljajo s 'Heil Hitler!'. Punce se rade dotikajo mojega obraza. Mislijo, da je maska. Vlečejo me za lase in sprašujejo, če me lahko poljubijo na obraz. Ko sem zunaj s svojo družino, me ljudje ustavljajo, da bi se lahko pogovorili z mano. Toda moja žena ni ljubosumna, to ji je vseeno... Tudi na roditeljske sestanke grem tako oblečen. Vedno, ko grem po hčerko v šolo, pristopijo otroci, se me dotikajo in se želijo pogovarjati z mano,« pripoveduje Gjinovici. Ker Hitler ni kadil, tudi on ne kadi, vendar pa ni vegetarijanec in z veseljem poje kakšen kebab.

Na vprašanje, ali med seboj in pravim Hitlerjem vidi kakšne podobnosti, je dejal, da paralele res obstajajo in da jih je lahko odkriti. »Lahko se identificiram s Hitlerjem zato, ker se je boril z mojim sovražnikom. Sovražnik mojega sovražnika je moj prijatelj,« je dejal Hitlerjev dvojnik. Na vprašanje novinarja, kdo so njegovi sovražniki in ali so to morda »komunisti«, je Gjinovici jasen: »Da. Srbi.« OVK, ki ji je pripadal, se je namreč borila zoper srbske sile na Kosovu, ki je z odločitvijo Varnostnega sveta OZN prišlo pod mednarodno upravo po koncu intervencije zveze NATO leta 1999. Gjinovici sam se je na Kosovo vrnil v začetku leta 1998, da bi se pridružil OVK. Pozneje se mu je pridružila tudi družina. V Nemčijo se je vrnil za kratek čas po vojni, zaradi operacij, potrebnih zaradi ran iz vojne. Takrat si je tudi moral pobriti del brkov. In potem je opazil, da so zdravniki eden za drugim prihajali v sobo in ga presenečeno opazovali. Takrat je ugotovil, da bi iz svoje podobnosti s Hitlerjem lahko skoval dobiček. »Za fotografiranje lahko zaslužim od 20 do 80 evrov. Na dan lahko zaslužim celo do 200 evrov, če gre za kakšen dogodek ali pa v Mitrovico pridejo tuji turisti,« pripoveduje Hitlerjev dvojnik. Ob slikanju z italijanskimi karabinijeri je priznal, da preko mostu v drugi del mesta, kjer živijo Srbi, ne zahaja, kajti če bi šel tja, bi »moral iti z orožjem«. Nad življenjem v neodvisnem Kosovu je kljub temu razočaran, saj je pričakoval hitrejše spremembe. Svoje podobe pa prav tako ne misli spremeniti. »Ponosen sem na to, kako sem videti in tega ne bom spremenil vse do smrti. Po tem se me bodo ljudje spominjali,« je prepričan Emin Gjinovici.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.