Diplomati iz treh članic EU poudarili pomen pravice do poroke za vse

© Nada Žgank, Arhiv Mladine

Ta teden bo Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide obravnaval predlog novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je sredi decembra lani v parlamentarni postopek vložila Združena levica (ZL). Vpeljava zakonske enakopravnosti pri sklepanju zakonske zveze ne glede na spol je na Nizozemskem, v Franciji in Veliki Britaniji prinesla številne prednosti, so dejali diplomati omenjenih držav na okrogli mizi v organizaciji društva Informacijski center Legebitra.

Predlog ZL zakonsko zvezo definira kot življenjsko skupnost dveh oseb, ki sta lahko istega ali različnega spola. Predlog s tem istospolno skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo. Vlada predlogu ne nasprotuje, saj meni, da ustava ne dopušča različnega obravnavanja istospolne partnerske skupnosti. Med poslanskimi skupinami mu izrecno nasprotujejo le v SDS in NSi. Poslanci in poslanke DeSUS so napovedali, da bodo glasovali po svoji vesti, vse ostale stranke pa predlog podpirajo.

O tej temi so se na okrogli mizi o enakopravnosti v zakonski zvezi na Nizozemskem, v Franciji in Veliki Britaniji pogovarjali diplomati omenjenih držav. »Poroka istospolnega para je na Nizozemskem danes popolnoma sprejemljiva v družbi in ni več vprašanje,« je dejal nizozemski veleposlanik v Sloveniji Pieter Langenberg. Na Nizozemskem so z zakonom dovolili sklepanje zakonske zveze med istospolnima osebama v letu 2001. Po njegovih besedah morajo biti poroke omogočene vsem. To je tudi razlog, zakaj niso pripravili posebnega zakona za istospolne, pač pa spremenili nekaj določb zakona s področja sklepanja zakonske zveze.

Podobnega mnenja je francoski veleposlanik Pierre-Francois Mourier. »V Franciji je poroka poroka, ne glede na to, kakšnega spola sta zakonca,« je dejal. Zakon, po katerem lahko zakonsko zvezo sklenejo tudi osebe istega spola, posledično pa lahko tudi posvojijo otroka, so sprejeli leta 2013.

Evropske države, ki so zakonsko vpeljale enakopravnost pri sklepanju zakonske zveze, so Belgija, Danska, Francija, Islandija, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Španija, Švedska in Združeno kraljestvo. Države, kjer imajo istospolni pari enake pravice, vendar njihove skupnosti imenujejo drugače, večinoma pa kot partnersko skupnost, so Avstrija, Češka, Finska, Nemčija, Madžarska, Irska, Liechtenstein, Malta in Švica, so zapisali organizatorji okrogle mize.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.