Jure Trampuš

 |  Politika

Janševa zmaga

© Borut Krajnc

Janez Janša je zmagal na sodišču. Gre za zmago v pravnem sporu s Komisijo za preprečevanje korupcije glede objave in nastanka poročila o nadzoru nad premoženjskim stanjem. Tudi zaradi tega poročila je pozimi 2013 padla Janševa druga vlada. Sodišče je sedaj poročilo delno odpravilo.

Kaj to pomeni? Se je Janši zgodila krivica? Vrhovno sodišče je ugotovilo, da mu je bilo v postopku kršeno ustavno zajamčeno »enako varstvo pravic«, kar konkretno pomeni, da bi moral biti osnutek poročila pred javno oddajo »poslan tožniku v izjasnitev«. Tedanja komisija ja namreč poročilo objavila, ne da bi ga prej poslala Janši.

Tedanji predsednik komisije Goran Klemenčič, zdaj pravosodni minister, se je pri tem skliceval na določbo Zakona o integriteti in prepričevanju korupcije, ki določa, da »če komisija na podlagi mnenja pristojnega organa oceni, da obstaja verjetnost, da bi to ogrozilo interese predkazenskega, kazenskega ali drugega nadzornega ali sodnega postopka, osnutka ugotovitev obravnavani osebi ne pošlje.« A očitno podani razlogi, ocena komisije, vrhovnega sodišča niso prepričali.

Sodišča nižjih stopenj so se sicer strinjala s Klemenčičevo interpretacijo, kar pomeni, da komisija vendarle ni delovala tako arbitrarno in samovoljno. Gre za zapletena pravna vprašanja in, jasno, tudi ne dovolj jasno napisane zakonske določbe.

Del zaključnega poročila je sedaj odpravljen, Janša je na Twitterju sicer objavil samo prvo stran sodbe, a po vsej verjetnosti je poročilo padlo zgolj zaradi proceduralnih in ne vsebinskih razlogov. Prav tako sodišče ni sklenilo, da so bile Janši kršene še druge ustavne pravice.

Goran Klemenčič je v tujini, za zdaj odločitve sodišča ni komentiral.

Janez Janša on Twitter

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.