Tamara Kajtazović

 |  Družba

McDonald's obljublja konec antibiotikom v piščančjem mesu

Največja veriga restavracija na svetu McDonald's bo v ZDA prenehala kupovati piščance, vzrejene z antibiotiki, ki so pomembni tudi za zdravje človeka. McDonald's je ukrep sprejel zaradi pritiska ameriških vladnih služb in drugih, ki se bojijo, da uživanje takega mesa zmanjšuje učinkovitost zdravil za ljudi in prispeva k naraščanju infekcij, imunih na antibiotike. A pretekle izkušnje kažejo, da ukrep po vsej verjetnosti ne bo uresničen.

Kot piše BBC, rejci piščancem dajo antibiotike zato, da hitreje rastejo. A prekomerna uporaba teh zdravil povzroča manjšo učinkovitost pri zdravljenju bolezni pri ljudeh. Ameriški Center za nadzor bolezni (CDC) in Služba za prehrano in zdravila (FDA) že dolgo pozivata McDonald's, da preneha s prakso uporabe antibiotikov – CDC je recimo dejal, da več kot dva milijona Američanov letno razvije bakterijske infekcije, imune na antibiotike, kar naj bi povzročilo 23.000 smrti na leto, piše Rupert Neate v Guardianu.

Marion Gross, podpredsednica verige v severni Ameriki, je dejala, da McDonald's verjame, da mora vsaka bolna žival prejeti primerno veterinarsko oskrbo, zato bodo dobavitelji podjetja nadaljevali zdravljenje perutnine s predpisanimi antibiotiki. Ampak taki piščanci ne bodo več vključeni v McDonaldsovo ponudbo. Njihovi piščanci bodo prejeli ionofor, antibiotik, ki ohranja zdravje piščancev, ni pa uporabljen pri ljudeh.

Piščančje meso v 14.000 McDonaldsovih restavracijah naj bi bilo tako postopoma v naslednjih dveh letih brez teh antibiotikov. Ukrep je verjetno namenjen tudi pridobivanju strank, saj se prodaja v McDonaldsu upočasnjuje – podjetje se sooča z eno največjih kriz v 75 letih svojega obstoja, zahteva po hrani z izključno naravnimi sestavinami med ameriški potrošniki pa narašča. Konkurenti, recimo Chipotle, Panera Bread in Shake Shack prodajajo samo proizvode brez antibiotikov.

A kritiki opozarjajo, da McDonalds še ni izpolnil podobne obljube iz leta 2003. Takrat je podjetje predstavilo »globalno politiko o uporabi antibiotikov na živalih, uporabljenih v prehrani«. »McDonald's prepoveduje uporabo antibiotikov, namenjenih izključno za hitrejšo rast živali in ki se sicer uporabljajo za zdravljenje ljudi,« so takrat dejali. Podjetje na Guardianova vprašanja o tej zavezi ni odgovorilo.

McDonald's je podobne načrte napovedal tudi za evropski trg. A že leta 2001 so se zavezali, da bodo zmanjšali uporabo antibiotikov v Združenem kraljestvu in Evropi. Podjetje je ravno pred kratkim potrdilo, da jih še vedno uporablja, prav tako pa se ni odzvalo na vprašanja o odstotku piščancev, ki so še vedno vzrejeni z antibiotiki.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.