Sprejeti noveli zakona o tožilstvu in zakona o brezplačni pravni pomoči

Državni zbor je potrdil novelo zakona o državnem tožilstvu in novelo zakona o brezplačni pravni pomoči. Zakona sicer sodita v sveženj petih zakonskih predlogov, ki so jih na pravosodnem ministrstvu označili za prvi korak sodne reforme. Trije predlogi so bili sprejeti že pred tednom dni, in sicer novela zakona o sodiščih, o sodniški službi in o sodnem registru.

Za novelo zakona o državnem tožilstvu je glasovalo 44 poslancev, proti jih je bilo 20. Določa sprejetje kodeksa državnotožilske etike ter oblikovanje komisije za etiko in integriteto, ki bo sprejemala načelna mnenja glede spoštovanja kodeksa. Znotraj specializiranega tožilstva prinaša vzpostavitev posebnega oddelka za postopke odvzema premoženja nezakonitega izvora, t. i. civilnofinančnega oddelka, hkrati pa odpravlja omejitve pri zaposlitvah tožilcev s specifičnimi znanji na specializiranem tožilstvu.

Za novelo zakona o brezplačni pravni pomoči se je izreklo 43 poslancev, proti jih je bilo osem. Prinesla naj bi izboljšanje učinkovitosti omenjenega instituta na način, da bo brezplačna pravna pomoč lažje in širše dostopna.V ta namen novela poenostavlja obrazec prošnje za dodelitev omenjene pomoči, prav tako širi razloge za dodelitev izjemne brezplačne pravne pomoči. Prvi pravni nasvet nadomešča s pravnim svetovanjem. Opozicija ob tem opozarja, da novela ni usklajena s stroko in da nedopustno ukinja brezplačni prvi nasvet. O prvem pravnem nasvetu in predlogih sprememb smo pisali tudi v Mladini.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.