Darja Kocbek

, 07:15  |  Svet

Zahod straši z rusko agresijo, Rusija pa doživlja renesanso

Zavezništvo Nato svari, da utegne biti Moldavija naslednja tarča ruske agresije. ZDA oborožujejo baltske države, da se bodo lahko branile proti ruski agresiji. Državni sekretar ZDA John Kerry je v govoru v senatu opozoril na vse večji vpliv Rusije v Evropi.

Rusija pa v teh razmerah, ki vse bolj spominjajo na hladno vojno, doživlja izjemen narodni preporod. Na podlagi zadnjih obiskov Rusije v lanskem letu in številnih pogovorov z znanci iz Rusije publicist William Engdahl opaža, da so Rusi vse bolj ponosni in odločni, doživljajo neke vrste preporod nečesa, kar je bilo dolgo pokopano. Engdahl piše, da zveza Nato Rusije ne skuša le ponižati, ampak jo uničiti kot delujočo državo, ker je sposobna uničiti načrte zahodnih elit, ki stojijo za vojnami v Ukrajini, Siriji, Libiji in so v preteklosti povzročile vojne v Afganistanu, Afriki in Južni Ameriki. A »triki« Zahoda v sodobni Rusiji po njegovih besedah ne delujejo.

Sankcije Zahoda so okrepile podporo Rusov Putinu, niso je omajale, kakor so računali na Zahodu. Zadnja raziskava centra Levanda je pokazala, da 81 odstotkov Rusov nima pozitivnega mnenja o ZDA, kar je najvišji delež od začetka 90. let prejšnjega stoletja. Negativno mnenje o EU ima 71 odstotkov Rusov.

Ameriška zgodovinarka Anne Applebaum pa razlaga, da je interes ruskega predsednika Vladimirja Putina zdaj predvsem ostati na oblasti. Da bi to dosegel, mora Rusom pokazati, da je bila revolucija v Ukrajini neuspeh, da Rusi doma ne bi poskusili izvesti demokratične revolucije. Z razlagami, da demokracija, kakršna vlada v EU, ni prava demokracija, skuša kot napako predstaviti Evropsko unijo. Da bi to dosegel, v Evropi podpira ekstremno levico in desnico, vodi informacijsko vojno.

Po mnenju Anne Applebaum Putin ne želi vojne z zavezništvom Nato, skuša pa ga predstaviti kot papirnatega tigra. Vse vlade ZDA po Georgu Bushu starejšem so bile prepričane, da bodo Ruse civilizirale, če se bodo z njimi pogovarjale na pravi način in jih povabile, naj se vključijo v zahodne institucije. Zgodilo se je prav nasprotno. V zadnjih 15 letih so Rusi izvedli protirevolucijo, državo vodi klika nekdanjih pripadnikov obveščevalne službe KGB. »Napaka vseh ameriških in večine evropskih politikov je, da tega niso prej ugotovili,« razlaga Applebaumova. Predsednik ZDA Barack Obama in njegovi evropski partnerji so zato vsak korak naredili pol leta prepozno. Sankcije bi po njenem mnenju bilo treba uvesti takoj po priključitvi Krima Rusiji in takoj bi bilo treba na območje Baltika poslati vojsko.

Nihče na Zahodu si ne želi hladne vojne, te si želi Rusija, razlaga ameriška zgodovinarka. ZDA so za Ruse sovražnik, po ruski televiziji kažejo jedrsko orožje, čez Veliko Britanijo letijo ruska oborožena letala in kršijo švedski zračni prostor. To so klasične igre hladne vojne, razlaga Anne Applebaum.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.