Tamara Kajtazović, STA

 |  Svet

Islandci protestirajo zaradi umika prošnje za članstvo v EU

Potem ko je pred dnevi islandska vlada tudi uradno umaknila prošnjo za članstvo v Evropski uniji, so v Reykjaviku čez vikend potekali množični protesti. Vlada je namreč prošnjo umaknila brez soglasja parlamenta, zato je opozicija, ki približevanje EU podpira, pozvala k protestom.

Islandija je za članstvo v EU zaprosila leta 2009 po hudih udarcih finančne krize in v želji po večji gospodarski varnosti. Leta 2010 so se že začela tudi pristopna pogajanja, ki bi se lahko tudi relativno hitro zaključila, saj ima Islandija kot članica Evropskega združenja za prosto trgovino (Efta) že sedaj v veliki meri usklajeno zakonodajo z evropskim pravnim redom. Toda po zamenjavi vlade je nova, evroskeptična desnosredinska vladna koalicija leta 2013 pogajanja ustavila.

Prejšnji teden je vlada tudi uradno umaknila kandidaturo za članstvo v EU, a odločitve ni potrdil parlament, ki je sicer leta 2009 potrdil vložitev kandidature. Vodja socialdemokratov Arni Pall Arnason, ki podpira približevanje EU, je poudaril, da je samo parlament tisti, ki lahko umakne odločitev o vložitvi kandidature za članstvo v EU.

Parlamentarne opozicijske stranke so tako pozvale na demonstracije, ki se jih je včeraj udeležilo okrog 7000 ljudi – gre za najbolj množične proteste od leta 2008 in 2009, ko so se Islandci množično odpravili na ulice in zaradi izbruha finančne krize zahtevali odstop vlade.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.