Tea Wutte

 |  Svet

Indija v Ukrajini izgubila pet letal

Indija se v zvezi z remontom svojih letal v Ukrajini sooča z nenavadno težavo. Pet od 40 indijskih transportnih letal Antonov AN-32, ki so bili poslani v Ukrajino na remont, je po priznanju ukrajinskih diplomatov »izginilo brez sledu«. Ukrajinska vlada je menda nemočna in ne ve, kako iz neprijetne situacije. »Teh pet letal je skoraj zagotovo izgubljenih, diplomatski poskusi, da se najdejo, pa so propadli,« poroča spletna stran DefenseNews.

Leta 2009 je Indija podpisala pogodbo z ukrajinskim državnim podjetjem za izvoz in uvoz orožja Ukrspetsexport Corp. Njihov namen je bil nadgraditi 104 letala vrste AN-32, kar bi Indijo stalo 400 milijonov dolarjev. Letalom, kupljenim v času Sovjetske zveze, se je namreč iztekala življenjska doba. Obnova letal se je začela leta 2011 in naj bi trajala vse do leta 2017. V skladu s pogodbo naj bi 40 letal obnovili v Ukrajini, v tovarni Antonov, 64 letal pa bi nato obnovili v Indiji, v indijski vojaški zračni luki Kanpur, in to tako, da bi Ukrajina poskrbela za transfer tehnologije.

Obnova bi podaljšala življenjsko dobo letal z 25 let na 40 let ter jim omogočila boljše upravljanje zaradi nove elektronske opreme za letenje. Moderniziran naj bi bil tudi prostor za posadko, letalom pa bi se povečala nosilnost z 6,7 na 7,5 ton tovora. Toda od 40 letal, ki so priletela v Ukrajino, se jih je domov vrnilo samo 35. Ostala so izginila »brez sledu«. Tudi zato je bila po podatkih indijskega vojaškega letalstva obnova dodatnih 64 indijskih letal zaustavljena, ukrajinski strokovnjaki so zapustili Indijo, pošiljke rezervnih delov pa so ustavili, dokler ne ugotovijo, kaj se je pravzaprav zgodilo. Nek neimenovani ukrajinski diplomat pa je dejal, da mora podjetje Antonov to vprašanje samo rešiti z indijskim zračnim letalstvom ter da država pri tem ne more pomagati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.