Neža Mlakar

 |  Politika

Kalifornija soočena s prvo obvezno omejitvijo porabe vode

Kalifornijski guverner Jerry Brown je izdal ukaz za zmanjšanje porabe vode v kalifornijskih mestih. Nivo snežne odeje v Sierri Nevadi, ki predstavlja 30 odstotkov državne oskrbe z vodo, je letos dosegel rekordno nizko vrednost.

Na Kalifornijskem uradu za vodne vire (California Department of Water Resources) so za Guardian povedali, da prvič v 75 letih v zgodnjem aprilu na Phillipsovi merilni postaji, vzhodno od Sacramenta, ni bilo snega.

V Mladini smo pisali, da Kalifornijo že več let zaradi suše pestijo težave: prazna umetna jezera, izsušena polja, požari in zniževanje ravni podtalnice. Posebej problematična so kmetijska območja, ki predstavljajo okoli tri četrtine kalifornijske porabe vode. V Centralni dolini (Central Valley), kjer temperature poleti narastejo do 40 stopinj Celzija, kmetje polja umetno namakajo, ko pa se površinske vode izsušijo, sežejo po podtalnici.

Že pred letom dni je Brown prebivalce urbanih predelov naprosil, naj porabo vode zmanjšajo za 20 odstotkov. Prepovedano je bilo pranje pločnikov in dovozov k hišam ter pretirano zalivanje zemljišč, kršiteljem pa je grozila dnevna globa 500 dolarjev. Prostovoljna pobuda ni učinkovala in danes se ena najhujših suš vleče v četrto leto. Brownov ukaz je tokrat ponovno usmerjen na porabo vode urbanih področij – zelenic, igrišč za golf, kampusov, parkov. Tam bodo morali stare naprave za zalivanje zamenjati z napravami z visokim izkoristkom, velike travnike bo država nadomestila s površinami, odpornimi na sušo, prepovedano bo zalivanje travnatih pasov vzdolž cest.

Kmetovalci pa imajo eno nalogo – podatke o porabi podtalnice deliti z državo. To bo državnim regulatorjem omogočilo, da ukrepajo proti nezakonitim preusmeritvam in porabam vode. Kalifornija je ena izmed redkih zveznih držav v ZDA, ki nima omejitev o porabi podtalnice. Na problem njenega izčrpavanja opozarja direktor organizacije Food & Water Watch California Adam Scow, ki za Los Angeles Times pravi, da bi državni odbor za vodo moral največjo pozornost preusmeriti prav v njeno ohranitev.

Bettina Boxall za Los Angeles Times piše, da je kmetijstvo v štirih letih že utrpelo posledice dolgotrajne suše. Lani so pridelovalci pustili 400.000 hektarjev površin neobdelanih, kar je zadalo ogromen udarec državni kmetijski ekonomiji.

Največje breme ukaza bodo občutile lokalne agencije, ki bodo na osnovi predpisov prejele cilje zmanjševanja porabe vode. Za tiste, ki ukrepov še niso izvajale, bodo cilji zahtevnejši.

Odbor za vode bo osnutke predpisov za izvedbo guvernerjevega ukaza izdal sredi aprila, v veljavo pa bodo predvidoma stopili v začetku maja. V primeru, da ukrepi ne bodo dovolj učinkoviti, jih bo do konca poletja verjetno potrebno še izostriti in sprejeti dodatne, kot je prepoved porabe vseh zunanjih voda.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.