TK, STA

 |  Svet

Zveza Nato prvič uri bojno konico sil za hitro posredovanje

Zveza Nato je na Nizozemskem in Češkem začela prvo vajo udarnih enot svojih sil za hitro posredovanje, t. i. bojne konice, ki so jo vzpostavili kot odgovor na rusko agresijo na Ukrajino. Glede na nove standarde, ki jih je Nato določil na vrhu v Walesu septembra lani, naj bi bila bojna konica za odhod na krizno območje pripravljena v dveh do petih dneh.

Dejanski odhod iz vojašnic na tokratni vaji urijo le na Nizozemskem in na Češkem, prva večja vaja celotne bojne konice naj bi potekala junija, ko bodo za vajo izvedli tudi posredovanje na Poljskem.

Nato se je za oblikovanje bojne konice odločil po hitri akciji Rusije v ukrajinski krizi, ko si je v samo nekaj dneh marca lani uspešno priključila Krim. To je vzbudilo strahove pred podobnim scenarijem predvsem v vzhodnoevropskih državah, ki so že doživljale rusko oz. sovjetsko nadvlado med hladno vojno. Če bi prišlo do podobnega scenarija, bi Natova bojna konica »s hitrim posredovanjem dala agresorju že v dveh do petih dneh vedeti, da se sooča z Natovimi silami, ne le s silami napadene države«. Vzpostavitev bojne konice prinaša večjo odzivnost Nata na krizne situacije, ki bi potrebovale odgovor kolektivne obrambe. Bojno konico naj bi predstavljala večnacionalna brigada, ki skupno šteje okoli 5000 vojakov. Predstavlja udarno enoto Natovih sil za hitro posredovanje (NRF), ki imajo na voljo nekoliko več čas za odziv.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.