Igor Mekina

 |  Svet

»Čudovito mesto za homofobe«

V ameriški Indiani se nadaljujejo protesti zoper državni zakon, ki naj bi »vzpodbujali versko svobodo«, v bistvu pa omogočajo diskriminacijo LGBT skupnosti. Zasebni podjetniki lahko po novem v skladu s tem zakonom v skladu s svojimi verskimi prepričanji odrekajo svoje usluge nekaterim strankam. Na primer pripadnikom LGBT skupnosti. To seveda pomeni predvsem diskriminacijo homoseksualcev, pa tudi drugih spolnih manjšin. Pri tem ne gre za osamljen pojav. Dan za sprejetjem zakona v Indiani je podoben zakon sprejel tudi večinsko republikanski senat v zvezni državi Arkansas, za katerega je guverner Asa Hutchinson, prav tako republikanec, že napovedal, da ga bo podpisal.

V Indiani se je na zadnjih demonstracijah zoper nov zakon zbralo okoli 2000 ljudi, ki so nosili transparente z napisi »Brez sovraštva v naši državi« ter mavrične zastave. Prva »žrtev« zakona je že znana - lastniki picerije Memories v Walkertonuso naznanil, da zaradi verskih prepričanj ne morejo gostiti gejevske poročne proslave. Kmalu zatem so morali zaradi kritik in groženj na socialnih omrežjih začasno zapreti picerijo.

Zakon o »obnovi verskih svoboščin« je sprejela republikanska večina, prejšnji četrtek pa ga je podpisal tudi guverner Mike Pence, potencialni kandidat za predsednika ZDA leta 2016. Zakon je podpisal zato, ker »številni verni ljudje menijo, da so njihove verske svoboščine ogrožene zaradi ravnanja države«. Podporniki zakonodaje trdijo, da bo zakon onemogočil državi, da bi zasebnike prisilila v poslovanje zoper njihova verska načela. »Ta zakon ni zakon o diskriminaciji in na noben način ne legalizira diskriminacijo v Indiani,« je dejala guvernerjeva tiskovna predstavnica Kara Brooks. Nasprotniki pa opozarjajo, da takšen zakon diskriminira LGBT skupnost zaradi njihove spolne usmeritve in se zato ne dotika zgolj verskih vsebin.

Mnogi v ZDA so nad zakonom ogorčeni. Župan Seattla Ed Murray, ki ne skriva svoje homoseksualne usmeritve, je dejal, da bo mestnim uslužbencem prepovedal poslovna potovanja v Indiano. »Niti en dolar naših davkoplačevalcev ne bo šel v podporo tega diskriminatornega zakona,« je dejal župan. Nekatera podjetja so napovedala, da bodo zaradi novega zakona zaustavila investicije v državi. Predsednik uprave Appla Tim Cook, eden od najbolj znanih menedžerjev v ZDA, ki ne skriva svoje istospolne usmerjenosti, je ostro kritiziral sprejem novega zakona. Zakon so obsodili v trgovski verigi Wal-Mart Stores Inc., ki ima sedež v mestu Bentonville v Arkansasu. Kritiki pa zakon smešijo tudi preko spleta. V zadnjem času je tako postala zelo popularna »turistična reklama«, ki poziva ljudi, naj si ogledajo Indiano in njene turistične znamenitosti, še posebej zato, ker je to »čudovito mesto, v katerem ste lahko homofob«. Nekateri se sprašujejo, ali zakon pomeni, da smejo tudi ateisti, muslimani, simpatizerji Islamske države in drugi na enak način zavračati usluge tistim, ki ne delijo njihovega verskega prepričanja, ali pa je to zakon »samo za kristjane in Žide?« Celo Greg Ballard, republikanski župan Indianapolisa, znanega po tekmovanjih v formuli ena, je dejal, da novi zakon »pošilja slab signal«. Ker so številna podjetja napovedala umik iz Indiane, pa bi zakon lahko imel tudi zelo negativne ekonomske posledice za to zvezno državo.

Nekaj podobnega se je zgodilo v Oklahomi, kjer nov zakon določa, da morajo biti vse zakonske zveze v tej zvezni državi odobrene oziroma »licencirane« s strani za to pooblaščenih duhovnikov. Ti pa zakonov med osebami, ki niso verne, praviloma ne odobravajo. S tem so skozi stranska vrata odpravili »civilne poroke« v državi. Zakon 1125, ki ga je sprejel večinsko republikanski predstavniški dom te ameriške zvezne države, bo na ta način dejansko prepovedal vse poroke ateistov z verujočimi prebivalci. »Poroke ni ustanovila država. Odredil jo je Bog. In zato ni nobenega razloga, da bi se Oklahoma ali kakšna druga država vpletala v poroke,« je dejal Dennis Johnson, eden od republikanskih podpornikov zakona. Civilnodružbena skupina »Oklahomci za enakost« je zakon že označila kot »napad na LGBT državljane Oklahome«. Troy Stevenson iz Svobodne Oklahome je dejal, da je ta skupnost »napadena« in da se bodo »uprli diskriminacijski zakonodaji,« ki jo čaka še sodno preverjanje zaradi neustavnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.