Zdravniki bodo 22. aprila stavkali

Glavni odbor zdravniškega sindikata Fides je napovedal, da bodo 22. aprila za eno uro opozorilno stavkali. V Fidesu imajo dve stavkovni zahtevi - sprejem standardov in normativov za zdravnike, ki so že opredeljeni v modri knjižici in začetek ponovnega vzpostavljanja razmerja ena proti tri med povprečno slovensko plačo in povprečno plačo zdravnika. Če ministrstvo za zdravje ne bo sledilo njihovim zahtevam, predsednik Fidesa Konrad Kuštrin napoveduje enodnevno opozorilno stavko. Na ministrstvu napovedane stavke zdravnikov ne podpirajo.

Stavka 22. aprila bo potekala tako, da bodo za eno uro prekinili delo. »Mislim, da do velikih motenj v procesu zdravljenja razen manjših zamikov ne bo prišlo,« je dejal Kuštrin. Po zakonu o zdravniški službi morajo tudi v času stavke oskrbeti otroke, starostnike, nosečnice in vse nujne primere. »Nobenemu bolniku se stanje ne sme poslabšati zaradi stavke,« je dodal.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat je glede napovedane stavke Fidesa dejala, da je to sicer legitimna odločitev sindikata, a stavke na ministrstvu ne podpirajo. Priznava, da v zdravstvu pomanjkljivosti so, a »nikakor niso razlog za tako odločitev, kot jo je sprejel Fides«. Stavko razume kot pritisk, morda celo izsiljevanje. Poudarila je, da k bolniku pristopa ekipa, v kateri so poleg zdravnikov tudi medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci, zato je pomembno, da se priporočila uskladijo za delovanje celotnih ekip in ne samo posameznih poklicnih skupin v zdravstvu. Če bi uresničili zahtevo Fidesa, da bi bila povprečna zdravniška plača trikrat višja od povprečne plače v Sloveniji, bi to po mnenju Pirnatove pomenilo precejšnjo obremenitev za Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Izračunov, koliko bi to pomenilo za javno zdravstveno blagajno, sicer nima, a predvideva, da bi šlo za več kot 10 milijonov evrov na leto.

Na sestanku s predstavniki sindikatov v zdravstvu v začetku marca je ministrica za zdravje pozvala sindikate, naj imenujejo svoje predstavnike v delovno skupino, ki bo pripravila standarde in normative za zdravstvene poklice. Delovna skupina je sedaj imenovana, a medtem ko Fides zahteva, da se za zdravnike sprejmejo standardi in normativi, ki so jih zdravniške organizacije pred leti zapisale v modri knjižici, Pirnatova opozarja, da bo delovna skupina sicer pregledala modro knjižico, a so standardi in normativi dinamičen proces.

Z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc nimajo po Kuštrinovih besedah nobene komunikacije. »Se mi zdi, kot da imamo ministrico v ilegali,« je dejal.

Intervju z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc lahko preberete v zadnji številki Mladine>> 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.