Ena ponudba za večinski delež v Telekomu Slovenije

© Uroš Abram

Slovenski državni holding (SDH), ki vodi postopek prodaje Telekoma Slovenija, je do izteka roka prejel eno zavezujočo ponudbo za nakup večinskega deleža v največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju. SDH imena ponudnika ne razkrivajo, po neuradnih informacijah naj bi šlo za britanski investicijski sklad Cinven.

SDH v imenu Republike Slovenije, Kapitalske družbe, Pozavarovalnice Sava, Zavarovalnice Triglav in v svojem imenu vodi postopek prodaje 4.754.523 delnic, ki predstavljajo 72,75-odstoten delež osnovnega kapitala družbe Telekom Slovenije.

Predsednik vlade Miro Cerar je ob izteku roka za oddajo zavezujočih ponudb izpostavil, da ni pomembna samo cena, čeprav ni zanemarljiva. Po njegovem mnenju je pomembno, da so procesi transparentni in da bo tistega, ki bo izbran kot kupec, zanimal razvoj podjetja .»So pa še drugi kriteriji, ki smo jih zapisali v strategijo upravljanja. Menim, da je to okvir, ki ga lahko upoštevajo že sedanji akterji v postopku,« je dejal premier. Pričakuje, da bo SDH znal oceniti, kateri so glavni kriteriji, ki morajo biti upoštevani. A tudi to je vprašljivo – kot je pisal Borut Mekina v začetku leta v Mladini, je SDH pripravila precej neresno analizo razlogov za prodajo Telekoma, ki so jo pripravili v SDH. »Poleg tega da je takšna analiza precej neresna, je tudi nezakonita. V skladu z zakonom o Slovenskem državnem holdingu (SDH) mora namreč vlada pripraviti smernice upravljanja naložb, ki bi jih moral sprejeti državni zbor. Čeprav se SDH ne bi smel vmešavati v delo vlade, niti snovati politik, ampak jih zgolj izvrševati, so februarja 2014 v holdingu vseeno pripravili svoj predlog smernic – namesto vlade. V tem dokumentu člana uprave Matej Pirc in Matej Runjak naštevata med drugim tudi razloge za privatizacijo družb, o katerih parlament še ni odločil,« je zapisal Mekina. Kot je še poudaril, bo Slovenija s prodajo Telekoma izgubila najpomembnejše strateško podjetje prihodnosti, pri odločitvi o prodaji Telekoma pa ni sodelovala ne javnost, ne politika in ne stroka. Tudi referenduma o privatizaciji nismo načrtovali, tako kot Švica.

Po neuradnih informacijah v medijih naj bi edino prejeto ponudbo oddal britanski investicijski sklad Cinven, ki je pred časom tudi edini javno potrdil svoj interes za Telekom. Za drugega najresnejšega kandidata je veljal nemški telekomunikacijski velikan Deutsche Telekom.

Samo bedaki in konji bi prodali nacionalnega telekomunikacijskega operaterja tujemu državnemu podjetju in ob tem verjeli, da ne bo varnostnih posledic za suverenost države>> 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.