Tea Wutte

 |  Svet

Grki dvigujejo evre in kupujejo (predvsem nemške) avtomobile

Grška vlada pričakuje, da bo nov sporazum z »institucijami« oziroma s »trojko« dogovorjen v naslednjih desetih dnevih, kar bi Grčiji omogočilo, da poplača obroke svojih dolgov. Tiskovni predstavnik vlade Gavriil Sakellaridis je za grško televizijo dejal, da Grčija kljub temu glede ostrih zahtev Mednarodnega denarnega sklada (IMF) ne bo naredila »niti enega koraka nazaj«. Grški posojilodajalci so namreč od Grčije zahtevali da se uvedeta dve stopnji davka, 11 in 23 odstotkov ter da 23-odstotni davek velja za energetski sektor. Grčija je predlagala tri stopnje davkov – 7, 14 in 22 odstotkov za različne vrste blaga in uslug.

Medtem pa se dvigovanje denarja iz računov grških bank še vedno nadaljuje. Po poročanju Greek Reporterja imajo Grki na bankah odprtih skupaj 34.715.719 bančnih računov, kar pomeni, da ima vsak Grk v povprečju tri bančne račune. Z njih so Grki v obdobju od novembra do marca letos zaradi negotovosti glede varnosti bančnih vlog dvignili 28,81 milijard evrov. Samo v marcu so dvignili 3,338 milijarde evrov, v aprilu pa se je ta vsota podvojila na okoli pet do šest milijard evrov. Največ denarja je bilo umaknjenega januarja, 12.917 milijarde, februarja pa so grški varčevalci dvignili še 7,88 milijarde evrov. Ob koncu novembra so imeli Grki v bankah skupaj 177,845 milijard evrov, konec marca pa je vsota depozitov v njihovih bankah padla na 149.035 milijarde evrov in se je nato še zmanjšala. 

Da kriza še zmeraj ni minila, pa kažejo tudi nekoliko presenetljivi podatki o tem, kam odhaja vsaj del tega denarja. Kot vse kaže, ima tudi zaradi tega dvigovanja denarja največ koristi nemška, predvsem avtomobilska industrija. Kljub temu, da je država v veliki krizi, se namreč zelo velike vsote denarja v Grčiji znova - in to prav zaradi krize in negotovosti - trošijo na železne konjičke. Samo v aprilu letos je prodaja avtomobilov v Grčiji, kot poroča britanski Telegraph, narasla za visokih 47 odstotkov. Da to ni naključje, pač pa trend, kaže tudi podatek, da je letošnji april že dvajseti mesec zapored, ko v Grčiji narašča število novih in rabljenih avtomobilov. To je običajen pojav za vse države v krizah. Ljudi je strah, da bo njihov denar v bankah izgubljen ali da bo izgubil na vrednosti, zato kupujejo nepremičnine ter vrednejše premičnine, med njimi pa so na prvem mestu avtomobili. Podobno ravnanje je bilo opazno tudi ob drugih krizah, na primer leta 2013 na Cipru, kjer je prodaja avtomobilov naraščala deset mesecev in lani v Rusiji, ko so jo prizadele zahodne sankcije. V Grčiji je decembra lani, ko so bile razpisane predčasne volitve, število registracij avtomobilov naraslo za 70 odstotkov. Grki pa že tradicionalno najraje kupujejo predvsem nemške avtomobile, zato ima od te porabe največ koristi prav nemška avtomobilska industrija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.