Neža Mlakar

 |  Politika

Slovenija mora uzakoniti prepoved telesnega kaznovanja otrok

© fra.europa.eu

Telesno kaznovanje otrok v Sloveniji še vedno ni ustrezno zakonsko prepovedano, so v sredo iz Evropskega odbora za socialne pravice pri Svetu Evrope opozorili varuha človekovih pravic RS. Varuh poziva, da je čim prej potrebno sprejeti ustrezno zakonodajo.

Kršimo namreč 17. člen Evropske socialne listine, ki govori o pravici otrok in mladostnikov do socialnega, pravnega in ekonomskega varstva. Odbor je v odločitvi ugotovil, da nasilje nad otroki – sem je vključeno tudi telesno kaznovanje otrok – pomeni veliko zlorabo njihovih človekovih pravic. Na spletni strani varuha človekovih pravic so zapisali, da je treba to vprašanje čim prej zakonsko urediti, bodisi z dopolnitvijo zakona o preprečevanju nasilja v družini bodisi v novem družinskem zakoniku.

Generalna direktorica Direktorata za družino na Ministrstvu za delo Ružica Boškić je za STA povedala, da Slovenija v samem postopku kolektivne pritožbe ves čas aktivno sodeluje s Svetom Evrope: »Seznanili smo jih, da imamo prepoved vsakršnega, tudi fizičnega nasilja, opredeljeno v zakonu o preprečevanju nasilja v družini. Telesno kaznovanje smo izrecno prepovedali že v družinskem zakoniku iz leta 2011, ki je potem padel na referendumu.« Dodala je še, da so Svet Evrope obvestili tudi o tem, da bo prihodnja družinska zakonodaja izrecno vsebovala prepoved telesnega kaznovanja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.