10 razlogov, zakaj se udeležiti shoda proti privatizaciji

© Tomo Lavrič

Vlada je sprejela strategijo upravljanja z državnimi naložbami – ali bolje rečeno, strategijo privatizacije državnih naložb. 11. junija ob 17. uri bo zato na Prešernovem trgu v Ljubljani potekal protestni shod proti razprodaji državnega premoženja. Razlogov za udeležbo na shodu je nešteto - spodaj jih povzemamo deset iz prejšnjih številk Mladine. 

1. Ker je Banka Slovenije prikrojila izračune, ki so bili podlaga za dokapitalizacijo bank. In zato sledi poceni razprodaja podjetij prek slabe banke. Špekulanti so zbrani.

Več preberite v članku Banka Slovenije, laži in privatizacija>> 

2. Ker vlada s prodajo premoženja resda pridobi sredstva, s katerimi si zmanjša breme servisiranja dolga, a obenem izgubi prihodnje prihodke.

Več preberite v članku Privatizacija za telebane>> 

3. Ker privatizacijo vodi Matej Runjak, kljub temu da se je ob tem na sporen način okoristil z nakupom Telekomovih delnic. To so standardi, na katere smo pristali.

Več preberite v članku Prodajalec leta>> 

4. Ker pri slovenskem zadolževanju in privatizaciji služijo predvsem posredniki. Podjetja iz davčnih oaz, z Bermudov ali iz Saint Kitts & Nevis, tudi slovenska, bodo trikrat zaslužila v Sloveniji. Prvič kot svetovalci, drugič kot kupci in tretjič kot davčni neplačniki.

Več preberite v članku Veliki rop>>

5. Ker je učinek privatizacije v vzhodni Evropi odtekanje dobičkov v tujino. Podjetja, ki zdaj kupujejo naše družbe in slaba posojila, so zgolj posredniki, ki upajo, da bodo v kratkem času podjetja prodali naprej, po višji ceni.

Več preberite v intervjuju z avstrijskim ekonomistom dr. Joachimom Beckerjem>>

6. Ker privatizacijo v Sloveniji lahko označimo s plenjenjem.

Več preberite v članku Javna tribuna proti privatizaciji>> 

7. Ker bi samo bedaki in konji prodali nacionalnega telekomunikacijskega operaterja tujemu državnemu podjetju in ob tem verjeli, da ne bo varnostnih posledic za suverenost države.

Več preberite v članku Der Telekom>> 

8. Ker je več kot polovica najkakovostnejših slovenskih izvirov vode že v lasti tujih korporacij.

Več preberite v članku Krst pri Savici>> 

9. Ker najbrž podjetje, ki ga prevzame multinacionalka, res postane učinkovitejše, a družbeni (gospodarski, socialni, razvojni, ekološki) učinki niso pozitivni, kar potrjujejo empirične študije in dogajanja v gospodarstvih, ki so prodala vse, kar se je dalo prodati. Med krizo je prav zaradi prodaj podjetij pred tem iz nekdanjih socialističnih držav letno odtekalo 40 milijard evrov.

Več preberite v članku Preprečite razprodajo>> 

10. Ker je finančni minister priznal, da Telekom prodajamo špekulantom, čeprav znani sklep o privatizaciji tega ne dopušča.

Več preberite v članku Kobilice z Mramorjevim blagoslovom>>