TK, STA

 |  Svet

Afriški voditelji podpisali prostotrgovinski sporazum

© bbc.co.uk

Voditelji afriških držav so na vrhu v egiptovskem Šarm el Šejku podpisali potencialno zgodovinski prostotrgovinski sporazum, s katerim naj bi nastal skupen trg, ki bi zajel kar polovico celine od Kaira do Cape Towna.

Tristranski prostotrgovinski sporazum TFTA povezuje tri obstoječe trgovinske bloke - Vzhodnoafriško skupnost, Južnoafriško razvojno skupnost ter Skupni trg za vzhodno in južno Afriko (COMESA) - v enega. Povezuje zelo različne države, od relativno razvitih Egipta in Južne Afrike do npr. Angole, Etiopije in Mozambika, kjer je še ogromno prostora za rast.

Po ocenah poznavalcev bi lahko imel ogromne posledice za afriško gospodarstvo, ki kljub rasti še vedno predstavlja le dva odstotka svetovne trgovine, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poleg tega le 12 odstotkov afriške trgovine predstavlja trgovina med državami te celine, tako da ostaja še ogromen potencial.

Za sklenitev sporazuma je bilo potrebnih pet let pogajanj, a s podpisom vse ovire še niso premagane. Države morajo med drugim še določiti časovnico za odpravo trgovinskih ovir, sporazum pa morajo tudi ratificirati nacionalni parlamenti, za kar imajo dve leti časa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.