TK, STA

 |  Svet

Pogovori Grčije s posojilodajalci prekinjeni zaradi velikih razhajanj

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je prekinil pogovore s pogajalci Grčije, potem ko ti niso prinesli napredka in med stranema ostajajo »bistvena razhajanja« glede reformnih načrtov Aten, so sporočili iz Evropske komisije. Grška vlada je medtem zahteve posojilodajalcev označila kot neracionalne.

Po besedah perdstavnika komisije naj bi bilo nekaj napredka doseženega, a pogovori niso uspeli, saj ostajajo razlike med načrti Grčije na eni ter skupnimi zahtevami posojilodajalcev - komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) - na drugi strani. Razkol med stranema po navedbah komisije predstavlja nekje med pol in enim odstotkom grškega BDP oziroma dve milijardi evrov letno v trajnih fiskalnih ukrepih. Grški predlog ostaja, kot so se izrazili, »nepopoln« in ne omogoča sprostitve preostale 7,2 milijarde evrov vredne tranše pomoči Grčiji.

»Na tej osnovi bodo sedaj potekale nadaljnje razprave v evroskupini,« je po poročanju francoske tiskovne agencije povedal vir iz EU in dodal, da Juncker verjame, da je rešitev še mogoča - ob močnejših naporih Aten in politični volji na obeh straneh. Finančni ministri držav z evrom se bodo sicer sestali v četrtek v Luksemburgu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.