SDH ne sprejema dodatnih pogojev Cinvena

© Uroš Abram

Slovenski državni holding (SDH) ne sprejema dodatnih pogojev, ki jih je britanski sklad Cinven za nakup večinskega deleža Telekoma Slovenije posredoval kot dodatek k zavezujoči ponudbi z dne 20. maja. SDH namreč ocenjuje, da bi takšni dodatni pogoji za konzorcij prodajalcev predstavljali preveliko tveganje in bi lahko neutemeljeno pripeljali do znižanja kupnine. Holding je sicer še vedno pripravljen transakcijo zaključiti pod pogoji, ki jih je potrdil nadzorni svet 10. junija.

Nadzorni svet SDH je namreč prejšnji teden sprejel osnovno zavezujočo ponudbo Cinvena za nakup skoraj treh četrtin Telekoma Slovenije, ne pa tudi Cinvenovih dopolnil, ki jih je posredoval kasneje. Cinven je svojo zavezujočo ponudbo dopolnil zaradi zamud v postopkih regulatorne presoje Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo One v Makedoniji, ki naj bi vnašale dodatno negotovost. A dopolnila za upravo SDH niso bila sprejemljiva.

SDH je ob današnji odločitvi izrazil pripravljenost zaključiti transakcijo pod pogoji, ki jih je potrdil nadzorni svet 10. junija. Žogica za nadaljevanje pogovorov je tako zdaj spet v rokah Cinvena.

Kot smo pisali, namerava SDH Telekom prodati krepko pod ceno. Sodeč po analizi, ki smo jo pridobili na Mladini, naj bi bila srednja vrednost Telekomove delnice 190,9 evra, ocenjena vrednost Telekoma pa 1,671 milijarde evrov. Ali z drugimi besedami, skoraj dvakrat več, za kolikor ga namerava prodati vlada, oziroma SDH.

Prejšnji teden je sicer med 1500 in 2000 udeležencev protestnega shoda proti privatizaciji vlado pozivalo, naj ustavi prodajo podjetij v državni lasti>> 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.