Igor Mekina

 |  Svet

Papež z encikliko zoper uničevanje narave

Papež Frančišek naj bi v četrtek v svojem govoru oziroma v najnovejši encikliki povedal nekaj »eksplozivnih« besed predvsem o problemu okoljskih sprememb. V najnovejšem pismu, ki bo v petih jezikih istočasno objavljeno v četrtek, naj bi papež ostro kritiziral predvsem »tiransko« izkoriščanje narave s strani človeštva. Papež bo svet pozval k etični in ekonomski revoluciji, s katero bi lahko poskusili preprečiti katastrofo, ki sicer preti človeštvu, ostro pa naj bi kritiziral tudi veliko neenakost, ki jo povzroča sedanji kapitalistični sistem. Pismo bo uradno namenjeno 1,2 milijardi katoliških vernikov po vsem svetu, vendar bo zagotovo imelo precej širši odmev. Papeževo sporočilo bo namenjeno tudi več kot 5000 katoliškim škofom po vsem svetu. Enciklika, ki bo posvečena klimatskim spremembam, je vsekakor novost in precedens tudi drugače, saj se ostali papeži pred papežem Frančiškom skorajda nikoli niso lotevali podobnih tem. Papež pa je že večkrat, zadnjič pred mesecem dni dejal, da je človeško brezobzirno izkoriščanje narave »greh našega časa«.

Papež, ki si je svoje papeško ime izbral po svetem Frančišku, zaščitniku živali, naj bi v svoji encikliki opozoril predvsem na dejstvo, da se je človeško izkoriščanje Zemlje približalo skrajnim mejam našega planeta ter da bomo planet dokončno uničili, če se ne bomo pričeli obnašati drugače. Takšen papežev pristop bi lahko razjezil tudi nekatere politike, predvsem v konservativnih republikanskih krogih v ZDA, kjer mnogi nasprotujejo oceni, da se v svetu res dogajajo okoljske spremembe. Ganski kardinal Peter Turkson, ki naj bi bil odgovoren za distribucijo enciklike in naj bi si bil zelo blizu s papežem, pa poudarja, da bo enciklika poskusila pokazati na korenine problemov glede uničevanja narave in revščine, s katerimi se sooča človeštvo. V pogovoru z novinarji, v katerem je kardinal razkril nekaj poudarkov iz enciklike, je Turkson dejal, da »večina sveta ostaja v revščini, kljub velikim virom, medtem ko privilegirana globalna elita nadzoruje večino svetovnega bogastva in uporablja večino njegovih virov«.

Papež naj bi ostro kritiziral tudi sedanji prevladujoči gospodarski sistem. »Ekonomski sistem, ki je utemeljen na bogu denarja, mora ropati naravo, da bi lahko vzdrževal ritem potrošnje, na katerem temelji. Mislim, da bi si morali zastavljati naslednje vprašanje: ali človeštvo ni na poti v samomor s to nepremišljeno in tiransko uporabo narave? Zaščitimo ustvarjeno, kajti če bomo to uničili, potem bo narava uničila nas. Nikoli ne pozabite tega.«

Enciklika naj bi se dotaknila mnogih drugih, povezanih vprašanj. »Papež Frančišek je večkrat dejal, da okolje ni samo ekonomsko ali politično vprašanje, pač pa tudi antropološko in etično vprašanje,« je opozoril drugi papežev svetovalec, nadškof Pedro Barreto Jimeno iz Peruja. »Papež bo spregovoril tudi o neenakosti pri razdelitvi virov ter vprašanjem, kot so metanje hrane v smeti ter neodgovorno izkoriščanje narave, ki ima posledice za življenje ljudi in njihovo zdravje, je dejal Barreto Jimeno. S tem se strinja tudi kardinal Oscar Rodríguez Maradiaga iz Hondurasa, ki koordinira notranji krog kardinalov in za katerega je znano, da je zelo blizu papeževemu političnemu razmišljanju. »Ideologija, ki obkroža okoljska vprašanja, je preveč povezana s kapitalizmom, ki ne želi prenehati z uničevanjem okolja zato, ker se ne želi odreči dobičkom,« je dejal Rodríguez Maradiaga. Enciklika z naslovom »Laudato Sii« ali »Hvaljen bodi« naj bi bila objavljena v trenutku, ko naj bi imela največji učinek in še pred septembrskim srečanjem papeža in Baracka Obame v Beli hiši ter pred nastopom papeža Frančiška v ameriškem kongresu in OZN.

V ZDA se bo papež moral soočiti z »okoljskimi skeptiki«, med drugim vatikanskimi konzervativci in desničarji, med katerimi je najbolj znan John Boehner, vodja republikancev v predstavniškem domu ameriškega kongresa. Papeža kritizirajo tudi njegovi »podrejeni« - v začetku leta je na primer katoliški ekonomist Stephen Moore papeža označil za »popolno polomijo« ter dejal, da je papež »del radikalnega zelenega gibanja, ki je v svojem bistvu protikrščansko, protičloveško in nazadnjaško«. Ta mesec so ga podprli znanstveniki iz evangeličanske Zveze Cornwall, ki so papežu napisali posebno pismo. Ne glede na to pa bo enciklika zagotovo dobro sprejeta v deželah v razvoju, kjer danes živi večina katolikov. »Papež Frančišek je zmeraj postavljal revne v središče vsega. Države v razvoju bodo slišale njihov glas v encikliki,« ocenjuje Neil Thorns, direktor katoliške razvojne agencije Cafod, ki pričakuje, da bo papež »izzval način našega razmišljanja.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.