Darja Kocbek

 |  Politika

Največ milijonarjev na 1000 prebivalcev ima Švica

Evropo je že premagala, prihodnje leto bo padla še Severna Amerika in Azija bo v prihodnjem letu postala najbogatejša regija na svetu. Z zasebnim premoženjem v vrednosti 42,5 bilijona dolarjev (37,8 bilijona evrov) je bila Evropa lani šele na tretjem mestu med najbogatejšimi regijami na svetu. Azija (brez Japonske) je bila s 47,4 bilijona dolarjev na drugem mestu. Pred njo je bila s 50,8 bilijona dolarjev zasebnega premoženja Severna Amerika. To so podatki iz Poročila o globalnem premoženju 2015 (Global Wealth Report 2015).

To poročilo analitiki Boston Consulting Group sestavijo tako, da po premoženju njihovih strank povprašajo upravljavce premoženja in ljudi, ki premožnim svetujejo pri upravljanju s premoženjem. Tako je v poročilu o svetovnem bogastvu upoštevano le finančno premoženje bogatih, ne pa tudi nepremičnine, lastnina podjetij ali vrednost umetniških del, ki jih imajo v lasti, pojasnjuje Die Welt.

Za leto 2016 analitiki Boston Consulting Group ocenjujejo, da se bo premoženje bogatašev v Aziji povečalo na 57 bilijonov dolarjev, premoženje bogatašev v Severni Ameriki pa na 56 bilijonov dolarjev. V letu 2019 utegnejo premožni Azijci imeti v lasti že eno tretjino svetovnega bogastva.

CNBC iz letošnjega poročila o bogastvu izpostavlja, da imajo milijonarji v lasti že 41 odstotkov vsega bogastva na svetu, leta 2019 se bo ta delež povečal na 46 odstotkov. Število milijonarjev se je s 15 milijonov v letu 2013 v letu 2014 povečalo na 17 milijonov. Od dveh milijonov dolarjev, kolikor so premožni v letu 2014 povečali svoje bogastvo, so 73 odstotkov ustvarili s povečanjem tržne vrednosti premoženja, ki so ga že imeli v lasti. Anna Zakrzewski, direktorica Boston Consulting Group, je to pojasnila z znanimi besedami, da bogati postajajo vse bogatejši.

Da je milijonarjem lani rast tečajev na borzah in okrepitev gospodarske rasti pomagala k povečanju bogastva, v svojem poročilu izpostavlja Handelsblatt. Po številu milijonarjev so ZDA še vedno pred Kitajsko, največ milijonarjev na 1000 prebivalcev (135) pa ima Švica.

Financial Times objavlja ugotovitve ekonomistov Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki opozarjajo, da zdravju gospodarstva države lahko škoduje, če bogati postajajo vse bogatejši. Gospodarska rast države lahko dobi zagon, ko se najbolj revni člani družbe začnejo vzpenjati na lestvici bogastva.

Do teh ugotovitev so na IMF prišli na podlagi analize podatkov za 159 razvitih in razvijajočih se gospodarstev v obdobju od leta 1980 do 2012. Njihova analiza je pokazala, da se je v prihodnjih petih letih bruto domači proizvod (BDP) v analiziranih državah zmanjšal za 0,8 odstotne točke, ko se je delež prihodka 20 odstotkov najbogatejših državljanov povečal za eno odstotno točko. To dokazuje, da so imeli koristi od rasti prihodka bogatih samo bogati. Istočasno je rast prihodka za 20 odstotkov najbolj revnih za eno odstotno točko pripomogla k povečanju rasti BDP držav za 0,38 odstotka. Enako pozitiven vpliv za rast BDP ima tudi povečanje prihodkov za srednji razred, ugotavljajo ekonomisti IMF.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.