Druga obravnava predloga zakona o fiskalnem pravilu

© Borut Krajnc

Odbor Državnega zbora za finance in monetarno politiko je včeraj drugič obravnaval predlog izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu in ob tem sprejel več dopolnil koalicije ter zavrnil opozicijska dopolnila. V nagovoru odboru je premier Miro Cerar izrazil podporo sprejetju zakona in ga označil kot pomembnega za javnofinančno konsolidacijo države in njen ugled.

Cerarjevi oceni se je pridružil finančni minister Mramor, ki meni, da Slovenija močno zamuja s sprejemom zakona, zaradi česar bi Evropska komisija lahko na Sodišču EU vložila tožbo proti Sloveniji, ki jo lahko posledično doleti tudi deset milijonov evrov visoka kazen. Ker pa ostajajo fiskalna pravila še danes teoretsko problematična in nedorečena, kažejo taka opozorila na dejstvo, da so »že zdavnaj postala politično orodje in predmet političnih manipulacij«, kot je pisal Bogomir Kovač 

Fiskalno pravilo govori o tem, da srednjeročno in dolgoročno porabimo, kolikor zberemo z javnimi dajatvami, vendar za primere izjemnih okoliščin in negativnih gospodarskih gibanj dopušča možnost izjem in odstopanja od fiskalnega pravila v smeri varovanja socialnih transferjev, pokojnin in delovanja javnih ustanov. A to seveda pomeni, da lahko vlada prosto zmanjšuje pravice, če to označi kot dolgoročno potrebno, ne glede na notranje ali mednarodne finančne razmere.

Poslanca iz vrst SD in DeSUS sta opozorila, da fiskalno pravilo ne sme pozabiti na najšibkejše, oziroma tiste, ki so najhitreje žrtve krize. V ZaAB si kljub načelni podpori zakona želijo boljše argumentacije. ZL pa je sicer edina stranka, ki nasprotuje fiskalnemu pravilu, a so vseeno pripravili vrsto dopolnil, s katerimi bi ga omilili, vendar so bila ta zavrnjena.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.