Anže Lebinger

 |  Družba

Nasa odkrila Zemljo 2,0

Ameriška vesoljska agencija Nasa je odkrila planet Kepler-452b, ki so ga poimenovali kar Zemlja 2,0. Planet, ki je nekoliko toplejši in večji od Zemlje, bi lahko imel na površju vodo v tekoči obliki, leto na njem pa je dolgo 385 dni. Po ocenah znanstvenikov obstaja na novi Zemlji možnost za življenje. Pri Nasi so odkritje označili za nov mejnik v iskanju Zemlji podobnih planetov.

Planet so odkrili s Keplerjevim teleskopom, ki so ga v vesolje izstrelili marca leta 2009. Novoodkriti planet Kepler-452b okoli svoje zvezde kroži na podobni razdalji kot Zemlja okoli Sonca in je v premeru za 60 odstotkov večji od Zemlje. Njegova zvezda Kepler 452 je podobne velikosti kot Sonce, a nekoliko svetlejša in od našega Sonca starejša za 1,5 milijarde let. Druga Zemlja je od svojega vira toplote in svetlobe oddaljena ravno prav, da bi na njej lahko uspevalo življenje.

Raziskovalec Nasinega centra Ames Jon Jenkins domneva, da na planetu zaradi ugodnih pogojev obstaja ali pa je obstajalo življenje. Temperatura na površju je namreč primerna za tekočo vodo, ki je po sedanjih ugotovitvah znanosti eden izmed osnovnih pogojev življenja.

Ker je Kepler-452b večji od Zemlje, Nasini znanstveniki ocenjujejo, da ima planet v primerjavi dvojno moč gravitacijskega polja. Jenkins je prepričan, da smo se ljudje na to sposobni prilagoditi. Človeško telo je po njegovih besedah naravno prilagodljivo, bi pa po nekaj generacijah zaradi dodatne sile gravitacije verjetno postali bolj čokati.

In čeprav naj bi obstajala tudi možnost fotosinteze in uspevanja rastlin, pa je za možnost naselitve odločilen podatek o oddaljenosti odkritega planeta. Zemljina dvojčica je od nas namreč oddaljena 1400 svetlobnih let. Če bi torej leteli s hitrostjo Nasinega plovila New Horizons, ki je nedavno tega posnel prve fotografije Plutona, bi s hitrostjo približno 59 tisoč kilometrov na uro za pot še vedno potrebovali več kot 25 milijonov let. Je pa novoodkriti planet znanstvenikom dober vpogled v to, kako bi bila v prihodnosti lahko videti Zemlja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.